Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z kurek i cukinii*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1315437" data-attributes="member: 10341"><p>Dość często udaje mi się kupić kurki,które bardzo lubię, i wtedy szukam coraz to nowych pomysłów na ich wykorzystanie. Dzisiejszy znalazłam w miesięczniku &quot;mpje Gotowanie&quot;. Zrobiłam na obiad z dobrym skutkiem, choć nie obyło się bez przygód. Podaję składniki na 4 porcje.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>- </strong>3 niezbyt duże cukinie</p><p>- sól</p><p>- 2 garści oczyszczonych kurek</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- 2 jajka</p><p>- 3 czubate łyżki mąki</p><p>- pęczek posiekanego koperku</p><p>- 2 łyżki twarożku lub mascarpone (wzięłam twarożek)</p><p>- pieprz</p><p>- olej do smażenia</p><p></p><p>Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Osuszone kurki drobno kroimy, siekamy czosnek i łączymy wszystko z pozostałymi składnikami (masa nie powinna być zbyt mokra - jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę mąki). Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju , na średnim ogniu, na złoto z obu stron. </p><p>Chciałam jeszcze raz zwrócić uwagę na dokładne odciśnięcie cukinii i osuszenie kurek przed posiekaniem, bo zbyt mokre placki będą się rozpadać. Trzymając się ściśle przepisu otrzymamy doskonałe danie, do którego idealnie pasuje na przykład kefir z ziołami lub inny zimny sos. Jadłam z kefirem, było pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1315437, member: 10341"] Dość często udaje mi się kupić kurki,które bardzo lubię, i wtedy szukam coraz to nowych pomysłów na ich wykorzystanie. Dzisiejszy znalazłam w miesięczniku "mpje Gotowanie". Zrobiłam na obiad z dobrym skutkiem, choć nie obyło się bez przygód. Podaję składniki na 4 porcje. [B]Składniki - [/B]3 niezbyt duże cukinie - sól - 2 garści oczyszczonych kurek - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 3 czubate łyżki mąki - pęczek posiekanego koperku - 2 łyżki twarożku lub mascarpone (wzięłam twarożek) - pieprz - olej do smażenia Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z cukinii bardzo dokładnie odciskamy sok. Osuszone kurki drobno kroimy, siekamy czosnek i łączymy wszystko z pozostałymi składnikami (masa nie powinna być zbyt mokra - jeżeli trzeba dodajemy jeszcze trochę mąki). Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju , na średnim ogniu, na złoto z obu stron. Chciałam jeszcze raz zwrócić uwagę na dokładne odciśnięcie cukinii i osuszenie kurek przed posiekaniem, bo zbyt mokre placki będą się rozpadać. Trzymając się ściśle przepisu otrzymamy doskonałe danie, do którego idealnie pasuje na przykład kefir z ziołami lub inny zimny sos. Jadłam z kefirem, było pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placki z kurek i cukinii*
Top
Bottom