- Sie 22, 2006
 
- 105
 
- 0
 
- 0
 
Trzeba korzystać z sezonowych dobrodziejstw  
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
 
Placki ziemniaczane z dynią.
1kg ziemniaków.
1kg dyni
średnia marchew i cebula
dwa jaja
sól, pieprz, jarzynka (co kto lubi)
mąka do zagęszczenia całości.
Na ogół placki robię na oko więc trudno mi napisać dokładne ilości poszczególnych składników.
Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach (drobne paseczki), dynię obieramy i ją również należy zetrzeć na drobnych oczkach (ja posiłkuję się maszyną, idzie łatwiej), wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, wbijamy jajka, doprawiamy według uznania i dodajemy mąkę tyle by masa nie była lejąca (powinna trzymać się na łyżce)
Smażymy na rumiano (smażą się trochę wolniej niż placki z samych ziemniaków), polecam z ostrym sosem taco, można również podać z kwaśną śmietaną lub najzwyklejszym ketchupem, niebo w gębie
		
	
 
Na zachętę:
	
		
			
		
		
	

	
		
			
		
		
	
			
			Placki ziemniaczane z dynią.
1kg ziemniaków.
1kg dyni
średnia marchew i cebula
dwa jaja
sól, pieprz, jarzynka (co kto lubi)
mąka do zagęszczenia całości.
Na ogół placki robię na oko więc trudno mi napisać dokładne ilości poszczególnych składników.
Ziemniaki, marchew, cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach (drobne paseczki), dynię obieramy i ją również należy zetrzeć na drobnych oczkach (ja posiłkuję się maszyną, idzie łatwiej), wszystkie warzywa dokładnie mieszamy, wbijamy jajka, doprawiamy według uznania i dodajemy mąkę tyle by masa nie była lejąca (powinna trzymać się na łyżce)
Smażymy na rumiano (smażą się trochę wolniej niż placki z samych ziemniaków), polecam z ostrym sosem taco, można również podać z kwaśną śmietaną lub najzwyklejszym ketchupem, niebo w gębie
Na zachętę:
