Placki ziemniaczane z sosem z cebuli

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tym razem wyciągnęłam z biblioteki dwutomową książkę, zatytułowaną "Rok w kuchni" i jak można łatwo się domyślić pierwsza część zajmuje się wiosną i latem. Pora odpowiednia, spróbujmy więc i my. Wybrałam te placuszki. Wszystkim bardzo smakowały. Proporcje podaję dla 4 osób.
- 70 dkg obranych ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka drobno posiekanej białej kapusty
- 4 dymki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju słonecznikowego

Sos
- 2 duże czerwone cebule
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka białego octu winnego

Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy na puree. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, przez chwilę gotujemy i odcedzamy (powinna pozostać chrupka0 Dodajemy ją do puree i całość mieszamy z poszatkowaną dymką. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Dzielimy ją na 8 części , formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je po 5 min. z każdej strony na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju'

Robimy sos: cebule szatkujemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i ocet Dusimy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. aż większość płynu odparuje. Gorącym so9sem polewamy placuszki.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Przepis mi sie podoba, idea jest dobra i mam zamiar robic te placki, ale czy bez jajka to sie bedzie trzymac? Kiedys probowalam bez jajka i sie rozlatywalo.
Ja chyba jednak dodam jajko. Procz tego 1 zabek czosnku na 70 dkg. ziemniakow nic nie daje, dodam raczej do kapusty i nie jeden a kilka, kapuste tez przyprawie do smaku zanim dodam do ziemniakow, sos mozna zrobic jakikolwiek, kazdy bedzie dobry.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
U nas znane sa jako Glasgow/Scottish potato scones i rowniez nie ma w nich jajek, ale jest maka. No i wazny jest rodzaj ziemniakow - maczyste sa najlepsze. Pyszne z jajecznica i wedzonym lososiem. A takie z kapusta przypominaja mi bubble and squeek. Tez pyszne.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Z łososiem znam, zą rzeczywiście pyszne, a z kapustą zrobiłam z ciekawości.. Jajko niepotrzebne, bo to są gotowane kartofle. Natomiast korzystam z okazji i proszę o dokładne odcedzenie i odciśnięcie kapusty. Całość ma być tak spójna, jak na kotlety ziemniaczane. Smacznego.

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Jesli sie nie myle, to kotlety ziemniaczane zawsze sie robi z gotowanych ziemniakow, ale cos do spojenia chyba jest potrzebne, bo same ziemniaki i jeszcze z dodatkami to chyba niebardzo trzymaja sie kupy. Kiedys, dawno, jeszcze nie majac doswiadczenia kulinarnego tylko pobozne zyczenia - tak wlasnie probowalam smazyc kotlety z gotowanych (tluczonych) ziemniakow, tylko doprawione sola i pieprzem. Nic z tego nie wyszlo. Maka i jajko, albo choc jedno z nich chyba jest potrzebne. Pamietajac moje nieszczesne doswiadczenie (i czyjes kasliwe uwagi z tej okazji) raczej bede robila ze spoiwem, niz bez.

A jest tu na cinie przepis BeatySz na podobne kotlety ziemniaczane:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2891&st=0
ktore wlasnie niedawno robilam, wyszly znakomite i panierowane moim zdaniem lepiej smakuja, choc niektorzy robili bez, ale tam jest i maka i jajko.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Haniu, dziękuję za zainteresowanie oraz za zasugerowanie wielu uwag i przypuszczeń.Chciałam Cię poinformować, że zawsze zamieszczam tylko przepisy wypróbowane, nawet jeśli komuś wydają się, powiedzmy - mało spójune.
Ten przepis możesz sprawdzić i wypróbować z książki "Roki w kuchni" str.78 (wiosna/lato - bo książka jest dwutomowa). Książkę przygotował zespół miesięcznika "Kuchnia", który prenumeruję od wielu lat i z powodzeniem gotuję
Dziękuję za przypo0mnienie BEatySZ - wspaniała kobieta i "kucharka"
Pozdrowienia i dobranoc.

Hanka145

Well-known member
Kwi 15, 2005
1,531
89
48
Ja wiem, ze zamieszczasz przepisy wyprobowane, to wynika z Twoich postow, dlatego w tym przypadku sie zdziwilam. No ale jesli ten przepis Ci sie sprawdzil, to swietnie. Pozdrawiam tez.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy