Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Placki ziemniaczane z sosem z cebuli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1578919" data-attributes="member: 10341"><p>Tym razem wyciągnęłam z biblioteki dwutomową książkę, zatytułowaną &quot;Rok w kuchni&quot; i jak można łatwo się domyślić pierwsza część zajmuje się wiosną i latem. Pora odpowiednia, spróbujmy więc i my. Wybrałam te placuszki. Wszystkim bardzo smakowały. Proporcje podaję dla 4 osób.</p><p>- 70 dkg obranych ziemniaków</p><p> - 1 ząbek czosnku</p><p> - 1 szklanka drobno posiekanej białej kapusty</p><p> - 4 dymki</p><p> - sól, pieprz</p><p> - 2 łyżki masła</p><p> - 1 łyżka oleju słonecznikowego</p><p></p><p>Sos</p><p> - 2 duże czerwone cebule</p><p> - 4 łyżki brązowego cukru</p><p> - 1 łyżka białego octu winnego </p><p></p><p>Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy na puree. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, przez chwilę gotujemy i odcedzamy (powinna pozostać chrupka0 Dodajemy ją do puree i całość mieszamy z poszatkowaną dymką. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Dzielimy ją na 8 części , formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je po 5 min. z każdej strony na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju'</p><p></p><p>Robimy sos: cebule szatkujemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i ocet Dusimy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. aż większość płynu odparuje. Gorącym so9sem polewamy placuszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1578919, member: 10341"] Tym razem wyciągnęłam z biblioteki dwutomową książkę, zatytułowaną "Rok w kuchni" i jak można łatwo się domyślić pierwsza część zajmuje się wiosną i latem. Pora odpowiednia, spróbujmy więc i my. Wybrałam te placuszki. Wszystkim bardzo smakowały. Proporcje podaję dla 4 osób. - 70 dkg obranych ziemniaków - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka drobno posiekanej białej kapusty - 4 dymki - sól, pieprz - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju słonecznikowego Sos - 2 duże czerwone cebule - 4 łyżki brązowego cukru - 1 łyżka białego octu winnego Ziemniaki gotujemy razem z ząbkiem czosnku. Odcedzamy je, wyjmujemy czosnek, a ziemniaki ubijamy na puree. Kapustę drobno szatkujemy, zalewamy wrzątkiem, przez chwilę gotujemy i odcedzamy (powinna pozostać chrupka0 Dodajemy ją do puree i całość mieszamy z poszatkowaną dymką. Doprawiamy masę solą i pieprzem. Dzielimy ją na 8 części , formujemy okrągłe placuszki. Smażymy je po 5 min. z każdej strony na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju' Robimy sos: cebule szatkujemy, wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier i ocet Dusimy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. aż większość płynu odparuje. Gorącym so9sem polewamy placuszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Placki ziemniaczane z sosem z cebuli
Top
Bottom