- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
PLACUSZKI ALOO GOBI
Przepis został zaczerpnięty ze strony:
http://strawberriesfrompoland.blogspot.com.../label/kalafior
Zainteresowani tą potrawą mogą zapoznać się na tej stronie z uwagami jakie autorka dodała.
1 nieduży kalafior podzielpny na różyczki - 600g
4 duże ziemniaki - 800g
1 cebula - 120g
3/4 chili w proszku. 1 łyżeczka kuminu. 1 łyżeczka kurkumy. 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
2 łyżeczki garam masali.
3 cm świeżego startego imbiru
3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli
1 kajzerka, namoczona w wodzie i dokładnie odciśnięta, albo 3 łyżki bułki tartej.
2 roztrzepane jajka
sól do smaku
bułka tarta do obtaczania kotletów oraz olej do ich smażenia.
1.Różyczki kalafiora lekko solę i gotuję na parze (ok 20 minut). Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuj.
2.W międzyczasie rozgrzewam olej, wrzucam ziarna gorczycy i przez kilkanaście sekund prażę.Dodaję posiekaną cebulę, a po paru chwilach imbir.Trzymam na ogniu, aż cebulka się zeszkli.
3.Ziemniaki przeciskam przez praskę.Dodaję wszystkie pozostałe składniki, czyli cebulkę z imbirem, chili, kumin, garam masala, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. Smakuję, w razie potrzeby jeszcze solę lub dodaję jakąś przyprawę. Na sam koniec dokładam kalafior i delikatnie mieszam.
4.Z tak przygotowanej masy lepię kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Rozgrzewam na patelni olej i smaże je po kilka minut z każdej strony (aż będą rumiane i chrupiące)
5.Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze.
6.Kotleciki można podać z zsiadłym mlekiem albo chłodnym jogurtem.

Przepis został zaczerpnięty ze strony:
http://strawberriesfrompoland.blogspot.com.../label/kalafior
Zainteresowani tą potrawą mogą zapoznać się na tej stronie z uwagami jakie autorka dodała.
1 nieduży kalafior podzielpny na różyczki - 600g
4 duże ziemniaki - 800g
1 cebula - 120g
3/4 chili w proszku. 1 łyżeczka kuminu. 1 łyżeczka kurkumy. 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy.
2 łyżeczki garam masali.
3 cm świeżego startego imbiru
3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli
1 kajzerka, namoczona w wodzie i dokładnie odciśnięta, albo 3 łyżki bułki tartej.
2 roztrzepane jajka
sól do smaku
bułka tarta do obtaczania kotletów oraz olej do ich smażenia.
1.Różyczki kalafiora lekko solę i gotuję na parze (ok 20 minut). Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze części i gotuj.
2.W międzyczasie rozgrzewam olej, wrzucam ziarna gorczycy i przez kilkanaście sekund prażę.Dodaję posiekaną cebulę, a po paru chwilach imbir.Trzymam na ogniu, aż cebulka się zeszkli.
3.Ziemniaki przeciskam przez praskę.Dodaję wszystkie pozostałe składniki, czyli cebulkę z imbirem, chili, kumin, garam masala, jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszam. Smakuję, w razie potrzeby jeszcze solę lub dodaję jakąś przyprawę. Na sam koniec dokładam kalafior i delikatnie mieszam.
4.Z tak przygotowanej masy lepię kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Rozgrzewam na patelni olej i smaże je po kilka minut z każdej strony (aż będą rumiane i chrupiące)
5.Odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierze.
6.Kotleciki można podać z zsiadłym mlekiem albo chłodnym jogurtem.