Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Placuszki cukiniowe z ricottą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1165569" data-attributes="member: 2755"><p>Pomyślałam, że te placuszki są na tyle smaczne, że warto by je rozpowszechnić. Przepis pochodzi z programu &quot;Kitchen Boss&quot; Buddy'ego Valastro. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 placuszków. </p><p></p><p>2 średnie cukinie</p><p>0.5 szklanki sera ricotta</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżka posiekanej natki pietruszki</p><p>1.5 łyżki posiekanej mięty</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 posiekane szalotki</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan)</p><p>3 łyżki mąki pszennej</p><p>1 mała pikantna papryczka</p><p></p><p>Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach.</p><p></p><p>[ATTACH=full]66249[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1165569, member: 2755"] Pomyślałam, że te placuszki są na tyle smaczne, że warto by je rozpowszechnić. Przepis pochodzi z programu "Kitchen Boss" Buddy'ego Valastro. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 placuszków. 2 średnie cukinie 0.5 szklanki sera ricotta 2 jajka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1.5 łyżki posiekanej mięty 1 łyżeczka soli 2 posiekane szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego sera pecorino (u mnie parmezan) 3 łyżki mąki pszennej 1 mała pikantna papryczka Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wykładamy na durszlak. Mieszamy z solą i pozostawiamy do odcieknięcia. Ricottę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szalotkami, posiekaną papryczką oraz natką pietruszki i miętą. Jajka ubijamy. Do masy serowej dodajemy odciśniętą z płynu cukinię - mieszamy. Następnie dodajemy ubite jajka i mąkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby nie było grudek mąki. Za pomocą łyżki wykładamy na rozgrzaną patelnię małe placuszki (na patelni z powłoką nieprzywieralną np. teflonowej czy ceramicznej można bez dodatku tłuszczu, na innej patelni z odrobiną rozgrzanej oliwy lub oleju). Smażymy je przez 4-5 minut po obu stronach. [ATTACH=full]66249[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Placuszki cukiniowe z ricottą
Top
Bottom