Placuszki "klasztorne"

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tytuł tego przepisu nie ma nic wspólnego z ascezą, poszczeniem, ani żadną inną formą umartwiania się. Nie jest też kokieterią, mającą na celu przyciągnięcie uwagi czytelnika. Ja je rzeczywiście jadłam w klasztorze, w którym siostry zakonne prowadzą niewielki hotel z wyżywieniem. Kiedy nie mogłam zdecydować się, co wybrać na obiad ze skromnego menu, obsługująca nas siostra dyżurna poleciła mi te placuszki z kurczaka. I znów refleksja - nigdy nie mów nigdy. Ja przecież nie jadam piersi kurzych, a z tego właśnie były zrobione. No, nie tylko. W rezultacie zamówiłam i nie żałowałam. Były pyszne. Próbowałam podpytać o skład, ale to przecież tajemnica. Mój zachwyt zmiękczył jednak serca sióstr i tak w ogólnych zarysach otrzymałam przepis, który zrobiłam już w domu sama, trudząc się nad dokładniejszym odtworzeniem tego dania.

Danie_obiadowe_z_placuszkami___du_e.jpg

Składniki
10 - 15 dkg piersi kurzej
1 średnia cebula
6 - 8 pieczarek
1/2 strąka czerwonej papryki
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól i pieprz do smaku
olej i masło (pół na pół) do smażenia

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, o boku około 1 cm (lub niewiele więcej). Pieczarki i paprykę oczyścić i też pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać. Kostki kurczaka i cebulę przelać wrzątkiem (osobno), dokładnie osączyć i ostudzić. Połączyć rozdrobnione składniki z jajkiem, mąką pszenną i ziemniaczaną, posolić oraz popieprzyć do smaku i odstawić na 20 minut.
Na patelni rozgrzać masło z olejem i kłaść łyżką placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Z tej porcji wyszły mi 4 spore placuszki. Pierwszy raz jadłam je z sałatką z pora i jabłka, a dzisiaj po prostu z sałatką z pomidorów. W każdej wersji są doskonałe.

Załączniki

• Danie_obiadowe_z_placuszkami___du_e.jpg
    Danie_obiadowe_z_placuszkami___du_e.jpg
    254.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

futro76

Member
Lip 27, 2009
200
0
0
też uważam ze są rewelacyjne:) bardzo często je robie. do srodka daje dużo żółtego startego sera.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Robię je od kilku lat, pyszne są
icon_smile.gif
U nas z dużą ilością czosnku.

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja też od lat je robię na zasadzie czyszczenia lodówki- ekonomiczne są z jednej piersi mam obiad an 4 osoby z dokładką
icon_smile.gif
)

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chciałam jeszcze tylko dodać zdjęcie placuszków na zimno, które będę miała dzisiaj na kolacje z pieczywem i keczupem. Na zimno są równie dobre jak na ciepło.

placuszek_Klasztorny_pyszny.jpg

Załączniki

• placuszek_Klasztorny_pyszny.jpg
    placuszek_Klasztorny_pyszny.jpg
    74.8 KB · Wyświetleń: 0

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Te placuszki sa bardzo atrakcyjne dla mnie, bo ja choc za drobiem nie przepadam, kocham wszystko co smazone na patelni. Oczywiscie kopiuje ten przepis do mojego zbioru, aby go w najblizszym czasie wykorzystac. Na pewno nie dodam pieczarek ale czosnku tak!
Zdjecie super zachecajace mniam!
cook.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Mmmmmmm
mniam.gif
lecker.gif
Sa pyszne, to fakt
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy