Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki twarogowo-łososiowe*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1354400" data-attributes="member: 2755"><p>Placki twarogowo - łososiowe, których pomysłodawczynią jest moja mama. Można jeść je samodzielnie, lecz również polecam je z gęstą śmietaną lub np sosem aioli. Możecie oczywiście podać też je z ulubionym sosem podawanym do łososia. </p><p></p><p>Dobór ilości soli i ewentualnego cukru najlepiej dopasować do swojego smaku. Ja bardzo mało solę, więc komuś kto soli więcej może tej soli brakować. </p><p></p><p>Składniki (na 24 placuszki):</p><p></p><p>3 jajka</p><p>250 ml mleka</p><p>425 g mąki pszennej</p><p>250 g sera twarogowego półtłustego (1 rożek)</p><p>8 g proszku pieczenia</p><p>1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 5 g) - można zastąpić zwykłym cukrem lub pominąć</p><p>1/3 łyżeczki soli (lub więcej, ja bardzo mało solę)</p><p>50 g wędzonego łososia, bardzo drobno posiekanego (oczywiście można dodać go więcej, wtedy placki będą bardziej łososiowe )</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy 1/3 mleka i roztrzepujemy. Dodajemy połowę mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy, dodajemy pozostałe mleko, mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy. Gdy konsystencja będzie jednolita dodajemy bardzo drobno pokruszony twaróg (najlepiej przecisnąć go przez praskę do ziemniaków. Mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekanego łososia i mieszamy.</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką stołową wykładamy na patelnię placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zezłocenia.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77552[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1354400, member: 2755"] Placki twarogowo - łososiowe, których pomysłodawczynią jest moja mama. Można jeść je samodzielnie, lecz również polecam je z gęstą śmietaną lub np sosem aioli. Możecie oczywiście podać też je z ulubionym sosem podawanym do łososia. Dobór ilości soli i ewentualnego cukru najlepiej dopasować do swojego smaku. Ja bardzo mało solę, więc komuś kto soli więcej może tej soli brakować. Składniki (na 24 placuszki): 3 jajka 250 ml mleka 425 g mąki pszennej 250 g sera twarogowego półtłustego (1 rożek) 8 g proszku pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego (ok. 5 g) - można zastąpić zwykłym cukrem lub pominąć 1/3 łyżeczki soli (lub więcej, ja bardzo mało solę) 50 g wędzonego łososia, bardzo drobno posiekanego (oczywiście można dodać go więcej, wtedy placki będą bardziej łososiowe ) olej do smażenia Do dużej miski wbijamy jajka, wlewamy 1/3 mleka i roztrzepujemy. Dodajemy połowę mąki, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszamy, dodajemy pozostałe mleko, mieszamy, dodajemy pozostałą mąkę, mieszamy. Gdy konsystencja będzie jednolita dodajemy bardzo drobno pokruszony twaróg (najlepiej przecisnąć go przez praskę do ziemniaków. Mieszamy. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekanego łososia i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Łyżką stołową wykładamy na patelnię placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż do zezłocenia. [ATTACH=full]77552[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki twarogowo-łososiowe*
Top
Bottom