Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki z kalarepki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 863638" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis w opracowaniu Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów. Niestety, zawiera błędy, które bardzo utrudniały zrobienie tego dania. Będę je korygowała na bieżąco. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3 kalarepki</p><p>4 posiekane dymki ( wybierać bardzo młode o świeżym szczypiorku i niewykształconych cebulach)</p><p>2 łyżki tartego parmezanu</p><p>2 - 3 jajka</p><p>tarta bułka</p><p>sól, pieprz, ostra papryka w proszku</p><p>olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron, choć nie jest to wymagane)</p><p></p><p>Kalarepkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, czekamy aż puści sok i mocno odciskamy. Ponieważ odsączanie przez sito niewiele dało, przełożyłam kalarepkę do czystej ściereczki lnianej i mocno wycisnęłam. Do dobrze odciśniętej masy dodałam roztrzepane jajka ( ja dałam 3 nieduże), parmezan i posiekany szczypiorek z białymi końcami malutkich cebulek. Następnie oprószyłam pieprzem i szczyptą ostrej papryki, zamieszałam i wsypałam tyle tartej bułki, żeby składniki połączyły się z masą, a potem szybko wymieszałam.</p><p>Rozgrzałam na patelni olej i smażyłam małe placki z obu stron. Doskonale smakują z jogurtem miętowym, zrobionym z naturalnego jogurtu i świeżej mięty.</p><p>W rezultacie o błędach już nie wspominałam, tylko podałam, jak ja to robiłam. Dobrze jest zwrócić uwagę na ilość dodawanego szczypioru, ponieważ pęczki są różnej wielkości i nie należy przesadzać z ilością cebuli. Placuszki są bardzo smaczne i godne polecenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 863638, member: 10341"] Przepis w opracowaniu Agnieszki Kręglickiej pochodzi z Wysokich Obcasów. Niestety, zawiera błędy, które bardzo utrudniały zrobienie tego dania. Będę je korygowała na bieżąco. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 3 kalarepki 4 posiekane dymki ( wybierać bardzo młode o świeżym szczypiorku i niewykształconych cebulach) 2 łyżki tartego parmezanu 2 - 3 jajka tarta bułka sól, pieprz, ostra papryka w proszku olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron, choć nie jest to wymagane) Kalarepkę po obraniu ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy, czekamy aż puści sok i mocno odciskamy. Ponieważ odsączanie przez sito niewiele dało, przełożyłam kalarepkę do czystej ściereczki lnianej i mocno wycisnęłam. Do dobrze odciśniętej masy dodałam roztrzepane jajka ( ja dałam 3 nieduże), parmezan i posiekany szczypiorek z białymi końcami malutkich cebulek. Następnie oprószyłam pieprzem i szczyptą ostrej papryki, zamieszałam i wsypałam tyle tartej bułki, żeby składniki połączyły się z masą, a potem szybko wymieszałam. Rozgrzałam na patelni olej i smażyłam małe placki z obu stron. Doskonale smakują z jogurtem miętowym, zrobionym z naturalnego jogurtu i świeżej mięty. W rezultacie o błędach już nie wspominałam, tylko podałam, jak ja to robiłam. Dobrze jest zwrócić uwagę na ilość dodawanego szczypioru, ponieważ pęczki są różnej wielkości i nie należy przesadzać z ilością cebuli. Placuszki są bardzo smaczne i godne polecenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki z kalarepki*
Bottom