Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki z kurkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1535202" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Najczęściej kupuję kurki, bo wszystkimi doskonałymi grzybami objadałam się za życia mojego Ojca. Ani jeden nie był robaczywy, wszystkie jędrne i świeżutkie. Szczególnie raczył nas nimi po przejściu na emeryturę, A teraz nawet za darmo nie wzięłabym świeżych grzybów niewiadomego pochodzenia. Pozostają więc kurki, z których też można zrobić wiele doskonałych rzeczy. Do tych placuszków będą nam potrzebne:</span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 1 szklanka gęstej śmietany (biorę od 22 % w górę)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 2 szklanki mąki (biorę pszenną, ale można i inną ze względu na specyficzny smak grzybów - ja jeszcze nie próbowałam, robiono w rodzinie)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 1 jajko </span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- szczypta soli, cukru i gałki muszkatołowej</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 50 dkg kurek (jak najmniejszych i w miarę równych)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 2 łyżki masła</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- świeżo zmielony pieprz</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">- 10 - 12 dkg tartego sera (nie podano w przepisie - błąd)</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy dużą łyżką ze śmietaną, solą, cukrem i startą gałką muszkatołową. Ucieramy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Oczyszczamy grzyby i smażymy (w całości) na niezbyt rozgrzanym maśle. Gdy wyparuje z grzybów sok (co nie powinno trwać dłużej niż 20 – 25 minut, bo później kurki twardnieją), odstawiamy patelnię z ognia. Jeszcze solimy kurki i przyprawiamy pieprzem.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">Posypujemy jakąś deskę mąką, bierzemy łyżką porcję ciasta, przeciągamy wałkiem, tworząc prostokątny placuszek (na letnisku wałek zastąpi z powodzeniem butelka napełniona zimną wodą – ochłodzi jeszcze ciasto, co doda mu kruchości) i przekładamy prostokątny pasztecik na posmarowaną masłem blachę (lub układamy w prodiżu). Smarujemy ubitym lekko jajkiem i dekorujemy kurkami. Wstawiamy paszteciki do mocno nagrzanego (200 st.) piekarnika. Powinny pięknie wyrosnąć, jak faworki. Podajemy ciepłe,</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">To łatwe, tanie ciasto można smażyć na tłuszczu, jeśli na letnisku nie mamy piekarnika. Już usmażone obkładamy gotowymi kurkami i posypujemy utartym serem (brałam, goudę ), który roztopi się na gorącym paszteciku i obleje grzyby. Nie będą spadać z ciasta.</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'">ŻródłoL Smaki i aromaty</span></span></p><p><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p><span style="font-size: 26px"> </span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1535202, member: 10341"] [FONT=Times New Roman][SIZE=10]Najczęściej kupuję kurki, bo wszystkimi doskonałymi grzybami objadałam się za życia mojego Ojca. Ani jeden nie był robaczywy, wszystkie jędrne i świeżutkie. Szczególnie raczył nas nimi po przejściu na emeryturę, A teraz nawet za darmo nie wzięłabym świeżych grzybów niewiadomego pochodzenia. Pozostają więc kurki, z których też można zrobić wiele doskonałych rzeczy. Do tych placuszków będą nam potrzebne:[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][SIZE=10] [FONT=Times New Roman]- 1 szklanka gęstej śmietany (biorę od 22 % w górę)[/FONT] [FONT=Times New Roman]- 2 szklanki mąki (biorę pszenną, ale można i inną ze względu na specyficzny smak grzybów - ja jeszcze nie próbowałam, robiono w rodzinie)[/FONT] [FONT=Times New Roman]- 1 jajko [/FONT] [FONT=Times New Roman]- szczypta soli, cukru i gałki muszkatołowej[/FONT] [FONT=Times New Roman]- 50 dkg kurek (jak najmniejszych i w miarę równych)[/FONT] [FONT=Times New Roman]- 2 łyżki masła[/FONT] [FONT=Times New Roman]- świeżo zmielony pieprz[/FONT] [FONT=Times New Roman]- 10 - 12 dkg tartego sera (nie podano w przepisie - błąd)[/FONT] [FONT=Times New Roman]Wsypujemy mąkę do miski, mieszamy dużą łyżką ze śmietaną, solą, cukrem i startą gałką muszkatołową. Ucieramy gęste ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Oczyszczamy grzyby i smażymy (w całości) na niezbyt rozgrzanym maśle. Gdy wyparuje z grzybów sok (co nie powinno trwać dłużej niż 20 – 25 minut, bo później kurki twardnieją), odstawiamy patelnię z ognia. Jeszcze solimy kurki i przyprawiamy pieprzem.[/FONT] [FONT=Times New Roman]Posypujemy jakąś deskę mąką, bierzemy łyżką porcję ciasta, przeciągamy wałkiem, tworząc prostokątny placuszek (na letnisku wałek zastąpi z powodzeniem butelka napełniona zimną wodą – ochłodzi jeszcze ciasto, co doda mu kruchości) i przekładamy prostokątny pasztecik na posmarowaną masłem blachę (lub układamy w prodiżu). Smarujemy ubitym lekko jajkiem i dekorujemy kurkami. Wstawiamy paszteciki do mocno nagrzanego (200 st.) piekarnika. Powinny pięknie wyrosnąć, jak faworki. Podajemy ciepłe,[/FONT] [FONT=Times New Roman]To łatwe, tanie ciasto można smażyć na tłuszczu, jeśli na letnisku nie mamy piekarnika. Już usmażone obkładamy gotowymi kurkami i posypujemy utartym serem (brałam, goudę ), który roztopi się na gorącym paszteciku i obleje grzyby. Nie będą spadać z ciasta. ŻródłoL Smaki i aromaty [/FONT] [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Placuszki z kurkami*
Bottom