Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Płakija z fasoli
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1341784" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Płakija z fasoli</strong></p><p></p><p>z kuchni bułgarskiej</p><p></p><p>Źródło - &quot;Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej&quot; 1989</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>50 dag suchej fasoli</p><p>pół szklanki oleju (u mnie zdecydowanie mniej)</p><p>50 dag pomidorów</p><p>2- 3 marchewki</p><p>pół selera</p><p>2 cebule</p><p>6 -8 ząbków czosnku</p><p>cytryna </p><p>pieprz</p><p>łyżeczka mielonej papryki</p><p>pęczek natki pietruszki</p><p>pęczek mięty </p><p>sól</p><p>u mnie dodatkowo czubrica</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Fasolę wypłukać, namoczyć na 4 -5 godzin (u mnie 12) i ugotować do miękkości w tej samej wodzie.</p><p>Ja do wody wsypałam jeszcze łyżeczkę czubricy, która dodaje smaku i przeciwdziała wzdęciom. Zamiast czubricy może być cząber.</p><p>Marchew, seler i cebulę drobno pokroić i udusić w połowie tłuszczu do miękkości. </p><p>Dodać 3 - 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrajane w ósemki i jeszcze trochę razem poddusić.</p><p>Ugotowaną fasolę odcedzić i wrzucić do brytfanny, na wierzch wyłożyć uduszone warzywa, drobno pokrojoną natkę, posiekaną miętę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Ja fasolę wrzuciłam do warzyw razem z czosnkiem i zieleniną i przyprawiłam solą, pieprzem i czubricą.</p><p>Całość przykryć pozostałymi plasterkami pomidorów i plastrami cytryny. Potrawę polać resztą oleju (skropiłam oliwą) i posypać mieloną papryką.</p><p>Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podać ostudzoną.</p><p></p><p>Moje uwagi: </p><p>Ponieważ nie miałam akurat w domu świeżej mięty, dałam trochę suszonej. </p><p>Danie jest smaczne i nieskomplikowane, rzeczywiście smaczniejsze po ostudzeniu.</p><p>Świetnie mi się smakowo komponuje do ryby na zimno.</p><p></p><p>[ATTACH=full]76833[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]76832[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1341784, member: 1024"] [B]Płakija z fasoli[/B] z kuchni bułgarskiej Źródło - "Przyjaciółka z Tobą w kuchni bułgarskiej, greckiej, jugosłowiańskiej, tureckiej" 1989 [B]Składniki:[/B] 50 dag suchej fasoli pół szklanki oleju (u mnie zdecydowanie mniej) 50 dag pomidorów 2- 3 marchewki pół selera 2 cebule 6 -8 ząbków czosnku cytryna pieprz łyżeczka mielonej papryki pęczek natki pietruszki pęczek mięty sól u mnie dodatkowo czubrica [B]Wykonanie:[/B] Fasolę wypłukać, namoczyć na 4 -5 godzin (u mnie 12) i ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Ja do wody wsypałam jeszcze łyżeczkę czubricy, która dodaje smaku i przeciwdziała wzdęciom. Zamiast czubricy może być cząber. Marchew, seler i cebulę drobno pokroić i udusić w połowie tłuszczu do miękkości. Dodać 3 - 4 sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrajane w ósemki i jeszcze trochę razem poddusić. Ugotowaną fasolę odcedzić i wrzucić do brytfanny, na wierzch wyłożyć uduszone warzywa, drobno pokrojoną natkę, posiekaną miętę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Ja fasolę wrzuciłam do warzyw razem z czosnkiem i zieleniną i przyprawiłam solą, pieprzem i czubricą. Całość przykryć pozostałymi plasterkami pomidorów i plastrami cytryny. Potrawę polać resztą oleju (skropiłam oliwą) i posypać mieloną papryką. Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku. Podać ostudzoną. Moje uwagi: Ponieważ nie miałam akurat w domu świeżej mięty, dałam trochę suszonej. Danie jest smaczne i nieskomplikowane, rzeczywiście smaczniejsze po ostudzeniu. Świetnie mi się smakowo komponuje do ryby na zimno. [ATTACH=full]76833[/ATTACH] [ATTACH=full]76832[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Płakija z fasoli
Top
Bottom