Płatki chabra - kolor *

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Ponić dają świetny niebieski kolor nalewkom - nie zna ktoś może szczegółów? mają być świeże, suszone, jakiej mocy alkoholem zalane i w jakiej proporcji? Na razie zalałam świeże wódką, parę dni stoją i jak na razie nic...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Moja babcia nalewkę chabrową robiła tak: duuuuuuuuużo świezych płatków zalewała wodą z dużą ilością cukru, odstawiała na kilka dni po czym dolewała spitytusu. Wychodziła z tego wódka o różowym kolorze. Proporcji nigdy nie znałam.
 

antoszka

Member
Cze 29, 2008
16
0
1
Przepis z "Kuchnia"'04

Chabrówka

4 filizanki płatków chabrów
0,5l wódki

Płatki chabrowe zalewamy wódką i macerujemy około tygodnia. Filtrujemy przez bibułę i przelewamy do butelki. Chabrówka ma piękny choc nietrwały niebiesko-fioletowy kolor i bardzo oryginalny smak. Można na wschodnią modłę popijać ją po obfitym posiłku - dla lepszego trawienia.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy