Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Ponić dają świetny niebieski kolor nalewkom - nie zna ktoś może szczegółów? mają być świeże, suszone, jakiej mocy alkoholem zalane i w jakiej proporcji? Na razie zalałam świeże wódką, parę dni stoją i jak na razie nic...
Moja babcia nalewkę chabrową robiła tak: duuuuuuuuużo świezych płatków zalewała wodą z dużą ilością cukru, odstawiała na kilka dni po czym dolewała spitytusu. Wychodziła z tego wódka o różowym kolorze. Proporcji nigdy nie znałam.
Płatki chabrowe zalewamy wódką i macerujemy około tygodnia. Filtrujemy przez bibułę i przelewamy do butelki. Chabrówka ma piękny choc nietrwały niebiesko-fioletowy kolor i bardzo oryginalny smak. Można na wschodnią modłę popijać ją po obfitym posiłku - dla lepszego trawienia.