Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pleciona strucla drożdżowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 683589" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Pleciona strucla drożdżowa</strong></p><p></p><p>na podstawie przepisu <strong>Karin Goren</strong> znalezionego na Izbushce:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=16627#post16627" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...16627#post16627</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 kg mąki</p><p>50 g świeżych drożdży* </p><p>200 g masła lub margaryny</p><p>180 ml ciepłego mleka</p><p>200 ml śmietany</p><p>4 jajka</p><p>150 g cukru</p><p>1 opakowanie cukru waniliowego ( 10 g)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Wsypać do miski miksera mąkę i rozkruszone drożdże.</p><p>Stopić masło i wymieszać je z mlekiem i śmietaną. </p><p>Do mąki dodać jajka, cukier, wanilię, sól i mieszaninę maślano – mleczno- śmietanową.</p><p>Mieszać około 5 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego i lśniącego ciasta. </p><p>Odstawić w ciepłe miejsce minimum na godzinę ( do podwojenia objętości ) lub wstawić na noc do lodówki.</p><p>Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozdzielić na osiem części. Każdą rozwałkować na placek, smarować wybranym nadzieniem i zwijać jak makowiec. Przepleść razem po dwie części , uzyskując w sumie cztery strucle.</p><p>Zostawić w cieple do wyrośnięcia . Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować jajkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni. </p><p></p><p></p><p>*W oryginalnym przepisie jest podane, że zamiast świeżych drożdży można dać 1 &#1084;&#1077;&#1096;&#1086;&#1095;&#1077;&#1082; <strong>&#1096;&#1077;&#1084;&#1088;&#1080;&#1090;,</strong> tylko niestety nie wiem, co to znaczy.... Wydaje mi się, że chodzi o torebeczkę suszonych drożdży, ale mogę się mylić.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Drożdże wymieszałam nie z mąką, ale z mieszaniną maślano – śmietanowo - mleczną.</p><p>Wyrabiałam ciasto ręcznie (bez podsypywania mąką, jedynie zwilżając ręce oliwą).</p><p>Po wyrobieniu wstawiłam je na prawie sześć godzin do lodówki, a potem odstawiłam na pół godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej. </p><p>Z połowy porcji zrobiłam bułeczki nadziewane masą makową, a z pozostałego ciasta – dwie skręcane strucle ( jedną makową, drugą orzechową).</p><p>Nie smarowałam jajkiem, tylko ciepłym mlekiem ( nie lubię sztywnej lakierowej powierzchni po jajku). </p><p>Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach, strucle – 35 minut. </p><p></p><p>Ciasto jest rewelacyjne. Miękkie, puszyste, delikatne, leciutkie i bardzo smaczne.</p><p>Do tego niezwykle proste w przygotowaniu i wdzięczne w obróbce.</p><p>Serdecznie polecam! </p><p></p><p>[ATTACH=full]24021[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]24020[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]24056[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 683589, member: 1024"] [B]Pleciona strucla drożdżowa[/B] na podstawie przepisu [B]Karin Goren[/B] znalezionego na Izbushce: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=16627#post16627"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...16627#post16627[/URL] [B]Składniki:[/B] 1 kg mąki 50 g świeżych drożdży* 200 g masła lub margaryny 180 ml ciepłego mleka 200 ml śmietany 4 jajka 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ( 10 g) 1 łyżeczka soli [B]Wykonanie:[/B] Wsypać do miski miksera mąkę i rozkruszone drożdże. Stopić masło i wymieszać je z mlekiem i śmietaną. Do mąki dodać jajka, cukier, wanilię, sól i mieszaninę maślano – mleczno- śmietanową. Mieszać około 5 minut do uzyskania elastycznego, gładkiego i lśniącego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce minimum na godzinę ( do podwojenia objętości ) lub wstawić na noc do lodówki. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Rozdzielić na osiem części. Każdą rozwałkować na placek, smarować wybranym nadzieniem i zwijać jak makowiec. Przepleść razem po dwie części , uzyskując w sumie cztery strucle. Zostawić w cieple do wyrośnięcia . Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować jajkiem. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170 stopni. *W oryginalnym przepisie jest podane, że zamiast świeżych drożdży można dać 1 мешочек [B]шемрит,[/B] tylko niestety nie wiem, co to znaczy.... Wydaje mi się, że chodzi o torebeczkę suszonych drożdży, ale mogę się mylić. [B]Moje uwagi:[/B] Drożdże wymieszałam nie z mąką, ale z mieszaniną maślano – śmietanowo - mleczną. Wyrabiałam ciasto ręcznie (bez podsypywania mąką, jedynie zwilżając ręce oliwą). Po wyrobieniu wstawiłam je na prawie sześć godzin do lodówki, a potem odstawiłam na pół godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej. Z połowy porcji zrobiłam bułeczki nadziewane masą makową, a z pozostałego ciasta – dwie skręcane strucle ( jedną makową, drugą orzechową). Nie smarowałam jajkiem, tylko ciepłym mlekiem ( nie lubię sztywnej lakierowej powierzchni po jajku). Bułeczki piekłam 25 minut w 180 stopniach, strucle – 35 minut. Ciasto jest rewelacyjne. Miękkie, puszyste, delikatne, leciutkie i bardzo smaczne. Do tego niezwykle proste w przygotowaniu i wdzięczne w obróbce. Serdecznie polecam! [ATTACH=full]24021[/ATTACH] [ATTACH=full]24020[/ATTACH] [ATTACH=full]24056[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Pleciona strucla drożdżowa
Bottom