Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Pljeskavica
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arabeska" data-source="post: 573335" data-attributes="member: 1438"><p>W wersji oryginalnej:</p><p><strong><span style="color: #FFA500"></span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">200 g wieprzowiny</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">200 g cielęciny</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">100 g jagnięciny (lub baraniny)</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500"></span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">ostra papryka, sól, pieprz </span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">1 cebula</span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500"></span></strong></p><p><strong><span style="color: #FFA500">Ja dodaję dodatkowo 2 ząbki czosnku.</span></strong></p><p></p><p></p><p>Mięso zemleć - wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zmielić. Skropić zimną wodą i wyrobić masę.</p><p>Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm (grubość - jak kciuk).</p><p>Piec na grillu albo tradycyjnie na patelni minimum 15 minut ,mocno przypiekając z każdej strony.</p><p></p><p>W wersji baaaaardzo uproszczonej powyższe mięsa mozna zastąpić indykiem i wołowiną. </p><p>Ale oczywiście specyficzny smak jagnięciny stanowi o uroku potrawy. </p><p></p><p>Zraziki podawać z ziemniakami, na podpieczonej cebulce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arabeska, post: 573335, member: 1438"] W wersji oryginalnej: [B][COLOR=#FFA500] 200 g wieprzowiny 200 g cielęciny 100 g jagnięciny (lub baraniny) ostra papryka, sól, pieprz 1 cebula Ja dodaję dodatkowo 2 ząbki czosnku.[/COLOR][/B] Mięso zemleć - wymieszać z przyprawami (sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, papryka) i ponownie całość zmielić. Skropić zimną wodą i wyrobić masę. Wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Formować owalne zraziki długości 8 cm (grubość - jak kciuk). Piec na grillu albo tradycyjnie na patelni minimum 15 minut ,mocno przypiekając z każdej strony. W wersji baaaaardzo uproszczonej powyższe mięsa mozna zastąpić indykiem i wołowiną. Ale oczywiście specyficzny smak jagnięciny stanowi o uroku potrawy. Zraziki podawać z ziemniakami, na podpieczonej cebulce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Pljeskavica
Top
Bottom