- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Plokkfiskur
Czyli kuchnia islandzka , a dokładnie ryba z ziemniakami
500 g filetów z białej ryby
500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
1 duża cebula (150 g)
3 łyżki mąki
350 ml mleka
3 łyżki masła
mały pęczek szczypiorku
żytni chleb
sól i biały pieprz
1. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając zrobić jasną zasmażkę, stopniowo wlewać mleko, by nie było grudek, mieszając zagotować do zgęszczenia.
2. Dodać pokrojoną w paski rybę, gotować kilka minut na małym ogniu, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
3. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem (najlepiej pumperniklem)
Ps1. Można zamiast świeżej ryby dodać , uprzednio już ugotowaną ( resztki z wcześniejszego obiadu)
Ps2. Przepis pochodzi z "Podróży kulinarnych Makłowicza" http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...kfiskur/4975440
Czyli kuchnia islandzka , a dokładnie ryba z ziemniakami

500 g filetów z białej ryby
500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków
1 duża cebula (150 g)
3 łyżki mąki
350 ml mleka
3 łyżki masła
mały pęczek szczypiorku
żytni chleb
sól i biały pieprz
1. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając zrobić jasną zasmażkę, stopniowo wlewać mleko, by nie było grudek, mieszając zagotować do zgęszczenia.
2. Dodać pokrojoną w paski rybę, gotować kilka minut na małym ogniu, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.
3. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem (najlepiej pumperniklem)
Ps1. Można zamiast świeżej ryby dodać , uprzednio już ugotowaną ( resztki z wcześniejszego obiadu)
Ps2. Przepis pochodzi z "Podróży kulinarnych Makłowicza" http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...kfiskur/4975440
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: