Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Plokkfiskur
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1267566" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Plokkfiskur</span></strong></p><p>Czyli kuchnia islandzka , a dokładnie ryba z ziemniakami</p><p></p><p>[ATTACH=full]71811[/ATTACH]</p><p></p><p>500 g filetów z białej ryby</p><p>500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków</p><p>1 duża cebula (150 g)</p><p>3 łyżki mąki</p><p>350 ml mleka</p><p>3 łyżki masła</p><p>mały pęczek szczypiorku</p><p>żytni chleb</p><p>sól i biały pieprz</p><p></p><p>1. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając zrobić jasną zasmażkę, stopniowo wlewać mleko, by nie było grudek, mieszając zagotować do zgęszczenia.</p><p>2. Dodać pokrojoną w paski rybę, gotować kilka minut na małym ogniu, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem.</p><p>3. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem (najlepiej pumperniklem) </p><p></p><p>Ps1. Można zamiast świeżej ryby dodać , uprzednio już ugotowaną ( resztki z wcześniejszego obiadu)</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z &quot;Podróży kulinarnych Makłowicza&quot; <a href="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/plokkfiskur/4975440" target="_blank">http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...kfiskur/4975440</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1267566, member: 140"] [B][SIZE=14]Plokkfiskur[/SIZE][/B] Czyli kuchnia islandzka , a dokładnie ryba z ziemniakami [ATTACH=full]71811[/ATTACH] 500 g filetów z białej ryby 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków 1 duża cebula (150 g) 3 łyżki mąki 350 ml mleka 3 łyżki masła mały pęczek szczypiorku żytni chleb sól i biały pieprz 1. W rondlu rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, zeszklić ją. Dodać mąkę, mieszając zrobić jasną zasmażkę, stopniowo wlewać mleko, by nie było grudek, mieszając zagotować do zgęszczenia. 2. Dodać pokrojoną w paski rybę, gotować kilka minut na małym ogniu, dodać pokrojone w plastry ziemniaki, dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem, posypać posiekanym szczypiorkiem. 3. Podawać z ciemnym, żytnim chlebem (najlepiej pumperniklem) Ps1. Można zamiast świeżej ryby dodać , uprzednio już ugotowaną ( resztki z wcześniejszego obiadu) Ps2. Przepis pochodzi z "Podróży kulinarnych Makłowicza" [URL="http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiazka-kucharska/przepisy/przepisy-maklowicz-w-podrozy/plokkfiskur/4975440"]http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/ksiaz...kfiskur/4975440[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Plokkfiskur
Top
Bottom