Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Plov uzbecki mojego męża*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="melisa82" data-source="post: 778178" data-attributes="member: 7815"><p>Pierwsze wzmianki na temat plovu znaleziono w staropisach z X-XI w których opisano jak przebiegały uczty narodów Wschodu. Jest też legenda mówiąca o tym, że uczony Avicenna aby wyleczyć bogatego właściciela ziemskiego przygotował potrawę z ryżem i mięsem które nazwał właśnie plovem. Przygotowana potrawa oczywiście uzdrowiła bogacza, który sowicie wynagrodził za to uczonego. Popularne jest również powiedzenie: &quot;Jeśli jesteś bogaty, jedz plov. Jeśli biedny, jedz tylko plov.&quot; </p><p>Dziś potrawa ta jest daniem narodowym w Tadżykistanie, Uzbekistanie, Kazachstanie, bardzo popularna chyba w całym byłym ZSRR oraz Turcji, Tatarstanie i Armenii. </p><p>Oryginalny uzbecki plov przygotowuje się z baraniny w tzw kazanie (naczynie żeliwne o bardzo grubych ściankach) i jest bardzo tłusty. Jadłam również plov na słodko z suszonymi owocami. </p><p></p><p></p><p>Przepis jest kompilacją przepisów pochodzących z kilku książek ze zmianami wprowadzonymi przez jego mamę. </p><p>PRZEPIS:</p><p>700 g łopatki wieprzowej (w oryginale baranina, można użyć wołowiny)</p><p>800 g ryżu </p><p>300 g cebuli</p><p>500 g marchewki</p><p>50 g rodzynek</p><p>szklanka oleju (w oryginale stopiony tłuszcz barani)- my dajemy ok 0.5 szklanki</p><p>przyprawy: pieprz, sół, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kolendra, cumin, liść laurowy, czosnek. </p><p></p><p>Kroimy mięso jak na gulasz, dosypujemy przyprawy i odstawiamy. Ryż przemywamy wodą, aż woda będzie czysta następnie wsypujemy do miseczki i zalewamy dobrą jakościowo wodą. Do garnka o bardzo grubych ściankach (my używamy żeliwnego woka) wlewamy olej. Rozgrzewamy go bardzo mocno i wrzucamy jedną całą cebulę.[ATTACH=full]35273[/ATTACH] Gdy skórka będzie już brązowa wyrzucamy ją i wrzucamy mięso[ATTACH=full]35274[/ATTACH] Obsmażamy je dodajemy pokrojona w półksiężyce [ATTACH=full]35275[/ATTACH]cebulę, następnie marchewkę pokrojoną w słupki, rodzynki. Na tym równo rozkładamy ryż, dolewamy gorącą wodę (stosunek wody do ryżu 1:1), doprawiamy. W środek wkładamy całą główkę czosnku i robimy w potrawie dziurki [ATTACH=full]35276[/ATTACH]Nakrywamy i czekamy aż ryż będzie gotowy. Co jakiś czas sprawdzamy stan ryżu i lekko mieszamy jego powierzchnię aby był równomiernie ugotowany. Gotowy plov delikatnie mieszamy i podajemy.[ATTACH=full]35277[/ATTACH] Pyszne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="melisa82, post: 778178, member: 7815"] Pierwsze wzmianki na temat plovu znaleziono w staropisach z X-XI w których opisano jak przebiegały uczty narodów Wschodu. Jest też legenda mówiąca o tym, że uczony Avicenna aby wyleczyć bogatego właściciela ziemskiego przygotował potrawę z ryżem i mięsem które nazwał właśnie plovem. Przygotowana potrawa oczywiście uzdrowiła bogacza, który sowicie wynagrodził za to uczonego. Popularne jest również powiedzenie: "Jeśli jesteś bogaty, jedz plov. Jeśli biedny, jedz tylko plov." Dziś potrawa ta jest daniem narodowym w Tadżykistanie, Uzbekistanie, Kazachstanie, bardzo popularna chyba w całym byłym ZSRR oraz Turcji, Tatarstanie i Armenii. Oryginalny uzbecki plov przygotowuje się z baraniny w tzw kazanie (naczynie żeliwne o bardzo grubych ściankach) i jest bardzo tłusty. Jadłam również plov na słodko z suszonymi owocami. Przepis jest kompilacją przepisów pochodzących z kilku książek ze zmianami wprowadzonymi przez jego mamę. PRZEPIS: 700 g łopatki wieprzowej (w oryginale baranina, można użyć wołowiny) 800 g ryżu 300 g cebuli 500 g marchewki 50 g rodzynek szklanka oleju (w oryginale stopiony tłuszcz barani)- my dajemy ok 0.5 szklanki przyprawy: pieprz, sół, papryka słodka, papryka ostra, kurkuma, kolendra, cumin, liść laurowy, czosnek. Kroimy mięso jak na gulasz, dosypujemy przyprawy i odstawiamy. Ryż przemywamy wodą, aż woda będzie czysta następnie wsypujemy do miseczki i zalewamy dobrą jakościowo wodą. Do garnka o bardzo grubych ściankach (my używamy żeliwnego woka) wlewamy olej. Rozgrzewamy go bardzo mocno i wrzucamy jedną całą cebulę.[ATTACH=full]35273[/ATTACH] Gdy skórka będzie już brązowa wyrzucamy ją i wrzucamy mięso[ATTACH=full]35274[/ATTACH] Obsmażamy je dodajemy pokrojona w półksiężyce [ATTACH=full]35275[/ATTACH]cebulę, następnie marchewkę pokrojoną w słupki, rodzynki. Na tym równo rozkładamy ryż, dolewamy gorącą wodę (stosunek wody do ryżu 1:1), doprawiamy. W środek wkładamy całą główkę czosnku i robimy w potrawie dziurki [ATTACH=full]35276[/ATTACH]Nakrywamy i czekamy aż ryż będzie gotowy. Co jakiś czas sprawdzamy stan ryżu i lekko mieszamy jego powierzchnię aby był równomiernie ugotowany. Gotowy plov delikatnie mieszamy i podajemy.[ATTACH=full]35277[/ATTACH] Pyszne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Plov uzbecki mojego męża*
Top
Bottom