Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Plynny zakwas
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 544197" data-attributes="member: 1142"><p>Na prosbe Margot... przepis na zakwas pszenny z maka zytnia razowa w poczatkowej fazie hodowli...</p><p>przepis adaptowany </p><p></p><p></p><p>1 dzien:</p><p>136g maki zytniej razowej</p><p>170g wody</p><p>5.5g (1 lyzeczka) miodu</p><p>razem: 312g</p><p></p><p>Dobrze wymieszac skladniki, przykryc szczelnie folia i zostawic w cieplym miejscu (27C) na 24 godziny</p><p></p><p>2 dzien:</p><p>1/2 (156g) &quot;wczorajszej&quot; mikstury</p><p>34g zytniej maki razowej</p><p>34g bialej maki pszennej 11-12% proteiny</p><p>85g wody</p><p>razem: 309g</p><p></p><p>Wymieszac strannie, przykryc folia, zostawic w cieplym miejscu (27C). Idealnie w tej fazie powinno sie dokarmiac dwa razy w 12 godzinnych odstepach napierw maka razowa, potem pszenna (woda na pol).</p><p></p><p>3 dzien:</p><p>1/2 (155g) &quot;wczorajszej&quot; mikstury</p><p>68g maki pszennej bialej chlebowej (11-12% proteiny)</p><p>85g wody</p><p></p><p>Dobrze wymieszac, przykryc folia, dokarmiac co 12 godzin, dzielac powyzsza ilosc maki i wody na pol.</p><p>4 i 5 dzien jak wyzej.</p><p>Dnia 6 zakwas powinien byc gotowy do uzytku, jednakze, jak radzi H., powinno dokarmiac sie jeszcze przez 2-3 dni, korzystajac z ilosc podanych dla dnia 3.</p><p></p><p>Powodzenia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 544197, member: 1142"] Na prosbe Margot... przepis na zakwas pszenny z maka zytnia razowa w poczatkowej fazie hodowli... przepis adaptowany 1 dzien: 136g maki zytniej razowej 170g wody 5.5g (1 lyzeczka) miodu razem: 312g Dobrze wymieszac skladniki, przykryc szczelnie folia i zostawic w cieplym miejscu (27C) na 24 godziny 2 dzien: 1/2 (156g) "wczorajszej" mikstury 34g zytniej maki razowej 34g bialej maki pszennej 11-12% proteiny 85g wody razem: 309g Wymieszac strannie, przykryc folia, zostawic w cieplym miejscu (27C). Idealnie w tej fazie powinno sie dokarmiac dwa razy w 12 godzinnych odstepach napierw maka razowa, potem pszenna (woda na pol). 3 dzien: 1/2 (155g) "wczorajszej" mikstury 68g maki pszennej bialej chlebowej (11-12% proteiny) 85g wody Dobrze wymieszac, przykryc folia, dokarmiac co 12 godzin, dzielac powyzsza ilosc maki i wody na pol. 4 i 5 dzien jak wyzej. Dnia 6 zakwas powinien byc gotowy do uzytku, jednakze, jak radzi H., powinno dokarmiac sie jeszcze przez 2-3 dni, korzystajac z ilosc podanych dla dnia 3. Powodzenia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Plynny zakwas
Top
Bottom