Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Plynny zakwas
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mirabbelka" data-source="post: 546323" data-attributes="member: 232"><p>upieram sie, ze do zakwasu niepotrzebny jest przepis. </p><p>zmieszaj make zytnia 720 z woda i odstaw w miare cieplym i zacisznym miejscu. </p><p>ale jesli koniecznie chcesz, to dawniej robiono tak (M.Norkowska &quot;Piekarnia i Cukiernia&quot;:</p><p><strong><em>Zakwas z żytniej maki robi się zwykle rzadszy, gdyż przez to prędzej kwaśnieje, wiec potrzebuje więcej wody. Mąkę należy po trosze sypać do naczynia z letnią wodą, ciągle mieszając, aż się utworzy gładki, gęsty płyn. Naczynie z tym zakwasem postawić w ciepłym miejscu odkryte, a w 3 dni będzie gotów. Taki żurek z żytniej maki nieprzekwaszony, może również służyć, jako wyborna i pożywna polewka dla dziecii osób słabych.</em></strong></p><p></p><p> </p><p>po 3-4 dniach powinnas miec zakwas, to dobra pora roku na rozpoczecie zakwasu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mirabbelka, post: 546323, member: 232"] upieram sie, ze do zakwasu niepotrzebny jest przepis. zmieszaj make zytnia 720 z woda i odstaw w miare cieplym i zacisznym miejscu. ale jesli koniecznie chcesz, to dawniej robiono tak (M.Norkowska "Piekarnia i Cukiernia": [B][I]Zakwas z żytniej maki robi się zwykle rzadszy, gdyż przez to prędzej kwaśnieje, wiec potrzebuje więcej wody. Mąkę należy po trosze sypać do naczynia z letnią wodą, ciągle mieszając, aż się utworzy gładki, gęsty płyn. Naczynie z tym zakwasem postawić w ciepłym miejscu odkryte, a w 3 dni będzie gotów. Taki żurek z żytniej maki nieprzekwaszony, może również służyć, jako wyborna i pożywna polewka dla dziecii osób słabych.[/I][/B] po 3-4 dniach powinnas miec zakwas, to dobra pora roku na rozpoczecie zakwasu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Plynny zakwas
Top
Bottom