- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ciasto:
1 jajko
125g miekkiego masla
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
650g kremowego serka twarogowego (choc musze przyznac, ze pieklam ten sernik w roznych wersjach, np. z mascarpone i quark)
125g masla (rozpuscic i wystudzic)
1/4 szklanka kwasnej smietany
2 lyzki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sok z polowy cytryny
skorka starta z jednej cytryny
garsc namoczonych sultanek
5 jaj
Okragla tortownice (22cm) smaruje maslem i wykladam papierem do pieczenia (boki rowniez).
Mieszam ze soba skladniki na ciasto. Wykladam na dno przygotowanej tortownicy.
Miksuje ser. Dodaje rozpuszczone maslo, mieszam. Potem smietane, make ziemniaczana, proszek do pieczenia. Delikatnie wszytsko mieszam lyzka. Teraz dodaje po jednym zoltku, bialka zachowujac w naczyniu. Na koniec dodaje sok z cytryny, skorke, sultanki.
Ubijam bialka na bardzo sztywno i stopniowo dodaje cukier, nadal ubijajac. Tak przygotowana mase bialkowa, bardzo delikatnie lacze z serem. Calosc wykladam do tortownicy i pieke w piecu nagrzanym do 170 C przez 1 1/2 godziny. Zostawiam w wylaczonym piecu z uchylonymi drzwiami przez kolejne pol godziny.
Mozna sernik polukrowac, posypac cukrem pudrem, polac ulubiona polewa...
ja najbardziej lubie bez...!!!
Sernik ten pieke przynajmniej od 10 lat, nigdy jeszce nie opadl, jest wilgotny, puszysty, o delikatnie serowo-cytrynowym smaku.
Polecam wszytskim amatorom sernikow!
1 jajko
125g miekkiego masla
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
650g kremowego serka twarogowego (choc musze przyznac, ze pieklam ten sernik w roznych wersjach, np. z mascarpone i quark)
125g masla (rozpuscic i wystudzic)
1/4 szklanka kwasnej smietany
2 lyzki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
sok z polowy cytryny
skorka starta z jednej cytryny
garsc namoczonych sultanek
5 jaj
Okragla tortownice (22cm) smaruje maslem i wykladam papierem do pieczenia (boki rowniez).
Mieszam ze soba skladniki na ciasto. Wykladam na dno przygotowanej tortownicy.
Miksuje ser. Dodaje rozpuszczone maslo, mieszam. Potem smietane, make ziemniaczana, proszek do pieczenia. Delikatnie wszytsko mieszam lyzka. Teraz dodaje po jednym zoltku, bialka zachowujac w naczyniu. Na koniec dodaje sok z cytryny, skorke, sultanki.
Ubijam bialka na bardzo sztywno i stopniowo dodaje cukier, nadal ubijajac. Tak przygotowana mase bialkowa, bardzo delikatnie lacze z serem. Calosc wykladam do tortownicy i pieke w piecu nagrzanym do 170 C przez 1 1/2 godziny. Zostawiam w wylaczonym piecu z uchylonymi drzwiami przez kolejne pol godziny.
Mozna sernik polukrowac, posypac cukrem pudrem, polac ulubiona polewa...
ja najbardziej lubie bez...!!!
Sernik ten pieke przynajmniej od 10 lat, nigdy jeszce nie opadl, jest wilgotny, puszysty, o delikatnie serowo-cytrynowym smaku.
Polecam wszytskim amatorom sernikow!

Ostatnią edycję dokonał moderator: