Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pociecha pastora
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Diabolique" data-source="post: 848347" data-attributes="member: 10042"><p>30 dag mąki</p><p>2 żółtka</p><p>1/8 l śmietany</p><p>&#189; kostki masła</p><p>5 dag roztopionego masła</p><p>10 dag cukru</p><p>1 płaska łyżeczka cynamonu</p><p></p><p>Mąkę wysypujemy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy bardzo cienko na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Nakłuwamy jeszcze widelcem, aby nie tworzyły się pęcherze. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy w romby (na blasze) i dopiero ostudzone zdejmujemy. Wychodzi ok. 200 ciasteczek.</p><p></p><p>Uwielbiam te ciasteczka popijać mlekiem. Na wierzchu w trakcie pieczenia robi się pyszna cynamonowo-karmelowa skorupka.</p><p></p><p>[ATTACH=full]40881[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Diabolique, post: 848347, member: 10042"] 30 dag mąki 2 żółtka 1/8 l śmietany ½ kostki masła 5 dag roztopionego masła 10 dag cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mąkę wysypujemy na stolnicę i w środku robimy wgłębienie. Dodajemy żółtka i śmietanę. Masło strugamy na tarce. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy elastyczne, dość rzadkie ciasto. Dzielimy je na pół i rozciągamy bardzo cienko na dwóch natłuszczonych blachach. Robimy to od razu na blasze, a ciasto ma być tak cienkie, by prześwitywał jej spód. Smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Nakłuwamy jeszcze widelcem, aby nie tworzyły się pęcherze. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Gorące jeszcze ciasto kroimy w romby (na blasze) i dopiero ostudzone zdejmujemy. Wychodzi ok. 200 ciasteczek. Uwielbiam te ciasteczka popijać mlekiem. Na wierzchu w trakcie pieczenia robi się pyszna cynamonowo-karmelowa skorupka. [ATTACH=full]40881[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pociecha pastora
Top
Bottom