Podkamieniec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
podk12.JPG

Składniki na ciasto:

• 560 – 600 g gęstej śmietany (nie mniej jak 18%)
• Ok. 800 g mąki
• 2 łyżeczki (płaskie) sody
• 1 żółtko
• ¾ szklanki cukru (można zamienić na cukier puder)
• 1,5 łyżki kakao

Do przełożenia:

• 1000ml śmietany bardzo gęstej ( ideałem była by śmietana „od baby”, tłusta i bardzo gęsta. Ja użyłam śmietany 22%)
• 3/4 – 1 szklanki cukru pudru
• Sok z ½ cytryny

Wykonanie:

Przygotować 2 (a najlepiej 3) foremki 24 x 36 i wyłożyć papierem do pieczenia (pieczemy dwa placki na raz, przy użyciu termoobiegu)

Do miski wlać śmietanę, dodać żółtko i wymieszać dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i wsypać do śmietany. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (jak na pierogi), dosypując w razie potrzeby mąkę.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej z części dodać kakao i zagnieść.
Tę ciemną część ciasta, podzielić na trzy części.
Otrzymamy 3 białe (duże) części i 3 kakaowe (małe) części, z których zrobimy trzy blaty ciasta.
Jedną białą część lekko rozwałkować, położyć na niej lekko rozpłaszczoną kakaową część . Założyć brzegi jasnego ciasta na ciemne, tak aby ciemne ciasto pozostało przykryte w jasnym (nie musi być równo). Teraz rozwałkować do wymiaru foremki w której będą się piekły.
I tak po kolei robimy z każdym z trzech blatów.
Ciasto można piec na większej blaszce i po upieczeniu wyciąć trzy równej wielkości blaty a odcięte brzegi pokruszyć. Okruszki posłużą do dekoracji wierzchu ciasta.
Blaty pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut.

W czasie jak będą się piekły dwa pierwsze blaty, należy przygotować śmietanę.
Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Odłożyć z tego ok. 1 szklankę, którą damy później na wierzch ciasta.

Wyjąć blaty z piekarnika i na pierwszy z nich (taki gorący) wyłożyć połowę śmietany i od razu przykryć drugim, gorącym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany. I na koniec układamy trzeci, też gorący blat. Na wierzch ciasta ułożyć deseczkę wielkości blatów, którą należy obciążyć kamieniami (stąd nazwa ciasta – podkamieniec). Oczywiście , nie użyłam kamieni, ale 4 kilogramowe torebki z mąką czy cukrem.
Ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (raczej nie lodówka, w której jest za zimno). Jeżeli nie mamy takiego miejsca, to zostawić ciasto na ok. 6 godzin i dopiero wtedy wstawić do lodówki na kolejne godziny (cały czas powinno być obciążone).
Po tym czasie możemy sprawdzić czy ciasto zrobiło się już miękkie. Jeżeli tak, to zdejmujemy obciążenie i na wierzch ciasta dajemy pozostawioną szklankę śmietany i posypujemy np. okruchami z odciętego ciasta czy posiekanymi orzechami.
Można również nie dawać śmietany na wierzch, lecz zrobić polewę czekoladową.

podk21.JPG

Załączniki

• podk12.JPG
    podk12.JPG
    146.1 KB · Wyświetleń: 1
  • podk21.JPG
    podk21.JPG
    119.7 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,787
4,848
113
Ciasto ciekawe, z tym przekładaniem troche podobne do ciepniętego Lidqi.
Krysiu, ono jest pulchne i wilgotne? Żadnych wanilii do smietany itp.?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
pulchne raczej nie. To taki niby typ kruchego ciasta. Po odpowiednim odstaniu i nasiąknięciu śmietaną, jest wilgotne,mięciutkie, rozpływające się w ustach po prostu. Wanilii nie dawałam, bo pachnie mi cytryna i kakao z ciasta.

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Pięknie wygląda
daumen.gif
lecker.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ciasto, wbrew długiemu opisowi robi się dość szybko, szczególnie gdy mamy piekarnik z funkcją termoobiegu. Niestety, czasu oczekiwania nie bardzo się da skrócić. Musi dobrze przesiąknąć śmietaną. Ale ma to i dobre strony. Gdy szykuje się nam większa impreza i mamy dużo pracy , to właśnie podkamieńca można przygotować dwa dni wcześniej

neskaneska

Member
Cze 1, 2009
53
0
0
Ciekawy przepis, przypomina troszkę domową stefankę, która dobrze "przegryziona" też rozpływa się w ustach. Wypróbuję przed niedzielą.
mniam.gif

Dagulec

Member
Kwi 8, 2010
18
0
0
To ciasto, które piekła jeszcze moja babcia! Jest bardzo smaczne. Ja niedawno też je zrobiłam, umieściłam nawet chyba w Galerii Potraw. Jedyne znaczące różnice jakie widzę to takie, że u nas warstwy biała i kakaowa występują osobno i nie daje się cytryny do śmietany.

A w ogóle to mój pierwszy post tutaj. Podczytuję Was od lat, ale dopiero niedawno postanowiłam się zacząć ujawniać
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dagulec, witaj na Cinie.
Tak, ta cytryna to taka moja mała modyfikacja. I jestem z niej bardzo zadowolona. Moja mama też nie dawała cytryny do śmietany a ja uznałam, że jej dodatek podniesie smak ciasta. Co do warstw, to przedstawiona przeze mnie wersja, jest tą oryginalną. Późniejsze wersje wniosły właśnie tę modyfikację, że są dwie warstwy ciasta jasnego, pomiędzy którymi jest warstwa ciemna.

Dagulec

Member
Kwi 8, 2010
18
0
0
Krystyna, dzięki za przywitanie.
icon_smile.gif
Nie wiedziałam, że ta wersja z ciastem dwukolorowym jest pierwotną, a w ogóle to dopiero teraz zauważyłam, z jakiego miasta piszesz. Ja stamtąd pochodzę! Czyżby tradycja lokalna z tym podkamieńcem?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dagulec @ 20 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=968111Krystyna, dzięki za przywitanie.
icon_smile.gif
Nie wiedziałam, że ta wersja z ciastem dwukolorowym jest pierwotną, a w ogóle to dopiero teraz zauważyłam, z jakiego miasta piszesz. Ja stamtąd pochodzę! Czyżby tradycja lokalna z tym podkamieńcem?
Tak. To jest ciasto tradycyjne, właśnie z naszych regionów. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z początku XX wieku, z okolic Wąchocka.

To witaj podwójnie krajanko
knuddel.gif
ccyb.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
wczoraj upiekłam w wersji czterowarstwowej plus na wierzch dałam połamane w kawałeczki, odcięte części

podkamieniec14.JPG

mariola196412

Member
Wrz 1, 2010
95
0
0
Witam Krysiu ! jestem tu nowa i dopiero sie rozgladam ,twoimi przepisami jestem zachwycona napewno bede piec pieczarki, i tego kamienca tylko napisz prosze bo tak jak zrozumialam to smietany nie ubijamy tylko mieszamy
gruebel_2.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Nie, śmietany nie ubijamy. Do przekładania warstw używamy bardzo gęstej śmietany. Jeżeli śmietana, którą kupuję w kubkach nie jest zbyt gęsta, to wykładam ją na sito wyłożone podwójnie złożoną gazą i odstawiam na kilka godzin (na noc) aby nadmiar płynu ściekła do miseczki. Śmietana jest wówczas baaaaaaaaaaardzo gęsta, ale po dodaniu cukru robi się rzadsza. Nie ma się tym co przejmować, bo wtedy wsiąknie w ciasto a pomiędzy warstwami widać tylko tę gęstą śmietanę

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy