Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Podkamieniec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 967085" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]51758[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki na ciasto:</strong></p><p></p><p>&#8226; 560 – 600 g <strong>gęstej</strong> śmietany (nie mniej jak 18%)</p><p>&#8226; Ok. 800 g mąki </p><p>&#8226; 2 łyżeczki (płaskie) sody</p><p>&#8226; 1 żółtko</p><p>&#8226; &#190; szklanki cukru (można zamienić na cukier puder)</p><p>&#8226; 1,5 łyżki kakao</p><p></p><p><strong>Do przełożenia:</strong></p><p></p><p>&#8226; 1000ml śmietany <strong>bardzo gęstej</strong> ( ideałem była by śmietana &#8222;od baby&#8221;, tłusta i bardzo gęsta. Ja użyłam śmietany 22%)</p><p>&#8226; 3/4 – 1 szklanki cukru pudru</p><p>&#8226; Sok z &#189; cytryny</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Przygotować 2 (a najlepiej 3) foremki 24 x 36 i wyłożyć papierem do pieczenia (pieczemy dwa placki na raz, przy użyciu termoobiegu)</p><p></p><p>Do miski wlać śmietanę, dodać żółtko i wymieszać dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i wsypać do śmietany. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (jak na pierogi), dosypując w razie potrzeby mąkę.</p><p></p><p>Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej z części dodać kakao i zagnieść. </p><p>Tę ciemną część ciasta, podzielić na trzy części.</p><p>Otrzymamy 3 białe (duże) części i 3 kakaowe (małe) części, z których zrobimy trzy blaty ciasta.</p><p>Jedną białą część lekko rozwałkować, położyć na niej lekko rozpłaszczoną kakaową część . Założyć brzegi jasnego ciasta na ciemne, tak aby ciemne ciasto pozostało przykryte w jasnym (nie musi być równo). Teraz rozwałkować do wymiaru foremki w której będą się piekły.</p><p>I tak po kolei robimy z każdym z trzech blatów.</p><p>Ciasto można piec na większej blaszce i po upieczeniu wyciąć trzy równej wielkości blaty a odcięte brzegi pokruszyć. Okruszki posłużą do dekoracji wierzchu ciasta.</p><p>Blaty pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut.</p><p></p><p>W czasie jak będą się piekły dwa pierwsze blaty, należy przygotować śmietanę.</p><p>Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Odłożyć z tego ok. 1 szklankę, którą damy później na wierzch ciasta.</p><p></p><p>Wyjąć blaty z piekarnika i na pierwszy z nich (taki gorący) wyłożyć połowę śmietany i od razu przykryć drugim, gorącym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany. I na koniec układamy trzeci, też gorący blat. Na wierzch ciasta ułożyć deseczkę wielkości blatów, którą należy obciążyć kamieniami (stąd nazwa ciasta – podkamieniec). Oczywiście , nie użyłam kamieni, ale 4 kilogramowe torebki z mąką czy cukrem.</p><p>Ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (raczej nie lodówka, w której jest za zimno). Jeżeli nie mamy takiego miejsca, to zostawić ciasto na ok. 6 godzin i dopiero wtedy wstawić do lodówki na kolejne godziny (cały czas powinno być obciążone). </p><p>Po tym czasie możemy sprawdzić czy ciasto zrobiło się już miękkie. Jeżeli tak, to zdejmujemy obciążenie i na wierzch ciasta dajemy pozostawioną szklankę śmietany i posypujemy np. okruchami z odciętego ciasta czy posiekanymi orzechami.</p><p>Można również nie dawać śmietany na wierzch, lecz zrobić polewę czekoladową. </p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]51759[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 967085, member: 4258"] [ATTACH=full]51758[/ATTACH] [B]Składniki na ciasto:[/B] • 560 – 600 g [B]gęstej[/B] śmietany (nie mniej jak 18%) • Ok. 800 g mąki • 2 łyżeczki (płaskie) sody • 1 żółtko • ¾ szklanki cukru (można zamienić na cukier puder) • 1,5 łyżki kakao [B]Do przełożenia:[/B] • 1000ml śmietany [B]bardzo gęstej[/B] ( ideałem była by śmietana „od baby”, tłusta i bardzo gęsta. Ja użyłam śmietany 22%) • 3/4 – 1 szklanki cukru pudru • Sok z ½ cytryny [B]Wykonanie:[/B] Przygotować 2 (a najlepiej 3) foremki 24 x 36 i wyłożyć papierem do pieczenia (pieczemy dwa placki na raz, przy użyciu termoobiegu) Do miski wlać śmietanę, dodać żółtko i wymieszać dokładnie z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą i wsypać do śmietany. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto (jak na pierogi), dosypując w razie potrzeby mąkę. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej z części dodać kakao i zagnieść. Tę ciemną część ciasta, podzielić na trzy części. Otrzymamy 3 białe (duże) części i 3 kakaowe (małe) części, z których zrobimy trzy blaty ciasta. Jedną białą część lekko rozwałkować, położyć na niej lekko rozpłaszczoną kakaową część . Założyć brzegi jasnego ciasta na ciemne, tak aby ciemne ciasto pozostało przykryte w jasnym (nie musi być równo). Teraz rozwałkować do wymiaru foremki w której będą się piekły. I tak po kolei robimy z każdym z trzech blatów. Ciasto można piec na większej blaszce i po upieczeniu wyciąć trzy równej wielkości blaty a odcięte brzegi pokruszyć. Okruszki posłużą do dekoracji wierzchu ciasta. Blaty pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni (termoobieg) przez ok. 30 minut. W czasie jak będą się piekły dwa pierwsze blaty, należy przygotować śmietanę. Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Odłożyć z tego ok. 1 szklankę, którą damy później na wierzch ciasta. Wyjąć blaty z piekarnika i na pierwszy z nich (taki gorący) wyłożyć połowę śmietany i od razu przykryć drugim, gorącym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany. I na koniec układamy trzeci, też gorący blat. Na wierzch ciasta ułożyć deseczkę wielkości blatów, którą należy obciążyć kamieniami (stąd nazwa ciasta – podkamieniec). Oczywiście , nie użyłam kamieni, ale 4 kilogramowe torebki z mąką czy cukrem. Ciasto odstawić na co najmniej 12 godzin w chłodne miejsce (raczej nie lodówka, w której jest za zimno). Jeżeli nie mamy takiego miejsca, to zostawić ciasto na ok. 6 godzin i dopiero wtedy wstawić do lodówki na kolejne godziny (cały czas powinno być obciążone). Po tym czasie możemy sprawdzić czy ciasto zrobiło się już miękkie. Jeżeli tak, to zdejmujemy obciążenie i na wierzch ciasta dajemy pozostawioną szklankę śmietany i posypujemy np. okruchami z odciętego ciasta czy posiekanymi orzechami. Można również nie dawać śmietany na wierzch, lecz zrobić polewę czekoladową. [ATTACH=full]51759[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Podkamieniec
Top
Bottom