Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Podpłomyki - dodatek niezbędny w kuchni indyjskiej*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Sylvka" data-source="post: 847142" data-attributes="member: 15158"><p>Jak wszyscy doskonale wiemy, w kuchni indyjskiej prawie każda potrawa podawana jest z sosem lub ma półpłynną konsystencję. Dlatego zamiast ryżu gorąco polecam podpłomyki, jako dodatek do dania głównego. Robi się je szybko i prosto:</p><p></p><p>200 g mąki atta lub mąki razowej lub mąki pszennej grubo mielonej</p><p>100 g zwykłej mąki pszennej</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>100 g ghee lub sklarowanego masła</p><p></p><p>Mąkę i sól przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie, wlać ok 100-150 ml wody, tak żeby uzyskać miękkie sprężyste ciasto. Przełożyć na blat i ugniatać 5 minut. Następnie przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut.</p><p></p><p>Ciasto podzielić na krążki i rozwałkowywać. Wielkość krążków zależy od patelni, na której będziemy je piec. Po rozwałkowaniu przykryć wilgotną ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub teflonową. Z placka strząsnąć nadmiar mąki i położyć na gorącej patelni. Najpierw smażymy z jednej strony. Gdy placek zrobi się suchy, przewracamy na drugą stronę. Bierzemy ściereczkę i delikatnie dociskamy do powierzchni patelni, pozwalając na tworzenie się pęcherzyków powietrza. Gorący podpłomyk posmarować ghee. gotowe układamy jeden na drugim, przykrywając ściereczką. Dzięki temu, utrzymają ciepło.</p><p></p><p>Podajemy ciepłe i uwaga (!) jemy rękami. Rwiemy podpłomyki i nabieramy w nie mięsa lub sosu.</p><p></p><p>&quot;Szczypta smaku... Indie&quot;, P. Wickramasinghe i C. S. Rajah.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Sylvka, post: 847142, member: 15158"] Jak wszyscy doskonale wiemy, w kuchni indyjskiej prawie każda potrawa podawana jest z sosem lub ma półpłynną konsystencję. Dlatego zamiast ryżu gorąco polecam podpłomyki, jako dodatek do dania głównego. Robi się je szybko i prosto: 200 g mąki atta lub mąki razowej lub mąki pszennej grubo mielonej 100 g zwykłej mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 100 g ghee lub sklarowanego masła Mąkę i sól przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie, wlać ok 100-150 ml wody, tak żeby uzyskać miękkie sprężyste ciasto. Przełożyć na blat i ugniatać 5 minut. Następnie przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na krążki i rozwałkowywać. Wielkość krążków zależy od patelni, na której będziemy je piec. Po rozwałkowaniu przykryć wilgotną ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie lub teflonową. Z placka strząsnąć nadmiar mąki i położyć na gorącej patelni. Najpierw smażymy z jednej strony. Gdy placek zrobi się suchy, przewracamy na drugą stronę. Bierzemy ściereczkę i delikatnie dociskamy do powierzchni patelni, pozwalając na tworzenie się pęcherzyków powietrza. Gorący podpłomyk posmarować ghee. gotowe układamy jeden na drugim, przykrywając ściereczką. Dzięki temu, utrzymają ciepło. Podajemy ciepłe i uwaga (!) jemy rękami. Rwiemy podpłomyki i nabieramy w nie mięsa lub sosu. "Szczypta smaku... Indie", P. Wickramasinghe i C. S. Rajah. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Podpłomyki - dodatek niezbędny w kuchni indyjskiej*
Top
Bottom