Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Podpłomyki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 973859" data-attributes="member: 692"><p>[ATTACH=full]52349[/ATTACH]</p><p></p><p>Podążając ścieżką mirabbelki i Gucia pokusiłam się o kolejna odsłonę zaczynu &quot;kieleckiego&quot;.</p><p></p><p>Tym razem na podpłomyki ( spróbowałam tego ciasta i w formie chleba, ale porażka).</p><p></p><p><strong>Zaczyn:</strong> </p><p>100 g maki żytniej pełnoziarnistej 2000</p><p>25 g serwatki w proszku</p><p>100 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę</p><p>50g gęstego zakwasu i 50 g wody</p><p>Wymieszać serwatkę w proszku z mąką, dodać resztę składników, zamieszać, przykryć, zostawić na noc.</p><p></p><p>W osobnym naczyniu zalać wodą 75 g płatków owsianych zwykłych ( górskich), zostawić na noc.</p><p>Rano namoczone płatki wraz z woda powinny ważyć 250 g, w razie potrzeby odlać lub dolać płynu.</p><p></p><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>cały zaczyn ( 275g)</p><p>namoczone płatki 250 g wraz z wodą</p><p>100 g maki pszennej pełnoziarnistej 2000</p><p>100 g mąki żytniej 720</p><p>250 g mąki pszennej 750</p><p>10 g soli</p><p>10 g melasy buraczanej ( lub miodu lub golden syrup)</p><p>5 g słodu żytniego ( opcjonalnie)</p><p>w razie potrzeby 20-50 g wody, w zależnosci od wilgotności mąki</p><p></p><p>Wyrobić dość luźne ciasto i przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania. </p><p>Po 1 godzinie ciasto wyjąć, złożyć dwukrotnie i z powrotem do miski, przykryć. </p><p>Po kolejnej godzinie ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i uformować podpłomyki </p><p>( zwinąć ciasto w kulki, układać po 4 na blasze, rozpłaszczyć na blasze, nakłuć)</p><p> i okrywszy folią żeby nie obeschły pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę - półtorej, w zależności od temperatury pomieszczenia.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Włożyć obie blachy ( na drugi poziom od dołu i na drugi poziom od góry) na 15 minut.</p><p>Po tym czasie zamienić blachy miejscami i piec jeszcze 10 minut. </p><p>Wyłączyć piekarnik, opryskać podpłomyki wodą i wsunąć jeszcze na minutę. Wyjąć, wystudzić na kratce.</p><p></p><p>qd</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 973859, member: 692"] [ATTACH=full]52349[/ATTACH] Podążając ścieżką mirabbelki i Gucia pokusiłam się o kolejna odsłonę zaczynu "kieleckiego". Tym razem na podpłomyki ( spróbowałam tego ciasta i w formie chleba, ale porażka). [B]Zaczyn:[/B] 100 g maki żytniej pełnoziarnistej 2000 25 g serwatki w proszku 100 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę 50g gęstego zakwasu i 50 g wody Wymieszać serwatkę w proszku z mąką, dodać resztę składników, zamieszać, przykryć, zostawić na noc. W osobnym naczyniu zalać wodą 75 g płatków owsianych zwykłych ( górskich), zostawić na noc. Rano namoczone płatki wraz z woda powinny ważyć 250 g, w razie potrzeby odlać lub dolać płynu. [B]Ciasto:[/B] cały zaczyn ( 275g) namoczone płatki 250 g wraz z wodą 100 g maki pszennej pełnoziarnistej 2000 100 g mąki żytniej 720 250 g mąki pszennej 750 10 g soli 10 g melasy buraczanej ( lub miodu lub golden syrup) 5 g słodu żytniego ( opcjonalnie) w razie potrzeby 20-50 g wody, w zależnosci od wilgotności mąki Wyrobić dość luźne ciasto i przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć i odstawić do wyrastania. Po 1 godzinie ciasto wyjąć, złożyć dwukrotnie i z powrotem do miski, przykryć. Po kolejnej godzinie ciasto wyjąć, podzielić na 8 części i uformować podpłomyki ( zwinąć ciasto w kulki, układać po 4 na blasze, rozpłaszczyć na blasze, nakłuć) i okrywszy folią żeby nie obeschły pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę - półtorej, w zależności od temperatury pomieszczenia. Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Włożyć obie blachy ( na drugi poziom od dołu i na drugi poziom od góry) na 15 minut. Po tym czasie zamienić blachy miejscami i piec jeszcze 10 minut. Wyłączyć piekarnik, opryskać podpłomyki wodą i wsunąć jeszcze na minutę. Wyjąć, wystudzić na kratce. qd [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Podpłomyki
Top
Bottom