Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Podpłomyki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="gruszka_pietruszka" data-source="post: 1520666" data-attributes="member: 38586"><p>Rozpoczęłam eksperymenty z podpłomykami, a rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.</p><p></p><p>Pierwsza odsłona to podpłomyki pszenne na zsiadłym mleku u mnie z dodatkiem botwinki uduszonej ze szpinakiem i bryndzy.</p><p>Kto za bryndzą w stanie surowym nie przepada może być bardzo pozytywnie zaskoczony jej smakiem po tym jak zostanie poddana działaniu wysokiej temperatury.</p><p></p><p>Oto składniki do przygotowania dwóch podpłomyków:</p><p></p><p>mąką pszenna typ 500 lub 550 - 100g</p><p>zsiadłe mleko (można kupić w większych sklepach w kubeczkach bądź butelkach) - 50g</p><p>solidna szczypta soli</p><p>w razie gdyby ciasto było zbyt suche i sprawiało trudności w zagniataniu trzeba dodać łyżkę zimnej wody</p><p></p><p>ciasto z podanych składników zagnieść i odstawić przykryte ścierką na kilka minut, nstępnie rozdzialamy na dwie części, formujemy kulki z ciasta i rozwałkowujemy, podsypując mąką na dosyć cienkie placki. Smażę na suchej patelni, na dość dużym ogniu przez ok 1-3 minuty z każdej strony. Podpłomyki są gotowe kiedy pojawiają się na nich ciemne plamy i staję się chrupiące.</p><p></p><p>Wykorzystałam podpłomyki do przygotowania wiosennej przekąski z dodatkiem botwniki.</p><p>Liście z 2 małych pęczków botwinki umyłam, pokroiłam w paski i udusiłam na maśle z dodatkiem dwóch posiekanych ząbków czosnku.</p><p></p><p>Kiedy podpłomyk usmażył się z jednek strony obróciłam na drugą, nałożyłam na wierzch uduszoną botwinę , kawałeczki bryndzy i smażyłam aż spód stał się chrupiący.</p><p>Wyszło obłędnie i z pewnością będę powtarzała bo przygotowanie takiej przekąski zabrało mi naprawdę niewiele czasu.</p><p>cały przepis na podpłomyki <a href="http://www.kulinarnawyspa.pl/przepis/podplomyki-z-botwinka-i-bryndza/" target="_blank">tutaj</a>, a <a href="http://www.kulinarnawyspa.pl/podplomyki/" target="_blank">tu</a> dodatkowo kilka słów o płaskich chlebkach z całego świata, może kogoś zainteresuje.</p><p></p><p>[ATTACH=full]88783[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="gruszka_pietruszka, post: 1520666, member: 38586"] Rozpoczęłam eksperymenty z podpłomykami, a rezultat bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Pierwsza odsłona to podpłomyki pszenne na zsiadłym mleku u mnie z dodatkiem botwinki uduszonej ze szpinakiem i bryndzy. Kto za bryndzą w stanie surowym nie przepada może być bardzo pozytywnie zaskoczony jej smakiem po tym jak zostanie poddana działaniu wysokiej temperatury. Oto składniki do przygotowania dwóch podpłomyków: mąką pszenna typ 500 lub 550 - 100g zsiadłe mleko (można kupić w większych sklepach w kubeczkach bądź butelkach) - 50g solidna szczypta soli w razie gdyby ciasto było zbyt suche i sprawiało trudności w zagniataniu trzeba dodać łyżkę zimnej wody ciasto z podanych składników zagnieść i odstawić przykryte ścierką na kilka minut, nstępnie rozdzialamy na dwie części, formujemy kulki z ciasta i rozwałkowujemy, podsypując mąką na dosyć cienkie placki. Smażę na suchej patelni, na dość dużym ogniu przez ok 1-3 minuty z każdej strony. Podpłomyki są gotowe kiedy pojawiają się na nich ciemne plamy i staję się chrupiące. Wykorzystałam podpłomyki do przygotowania wiosennej przekąski z dodatkiem botwniki. Liście z 2 małych pęczków botwinki umyłam, pokroiłam w paski i udusiłam na maśle z dodatkiem dwóch posiekanych ząbków czosnku. Kiedy podpłomyk usmażył się z jednek strony obróciłam na drugą, nałożyłam na wierzch uduszoną botwinę , kawałeczki bryndzy i smażyłam aż spód stał się chrupiący. Wyszło obłędnie i z pewnością będę powtarzała bo przygotowanie takiej przekąski zabrało mi naprawdę niewiele czasu. cały przepis na podpłomyki [URL="http://www.kulinarnawyspa.pl/przepis/podplomyki-z-botwinka-i-bryndza/"]tutaj[/URL], a [URL="http://www.kulinarnawyspa.pl/podplomyki/"]tu[/URL] dodatkowo kilka słów o płaskich chlebkach z całego świata, może kogoś zainteresuje. [ATTACH=full]88783[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Podpłomyki
Bottom