Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Podrabiana złota pagoda z medalionów z kurczaka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kawazmlekiem" data-source="post: 552427" data-attributes="member: 422"><p>Niezwykle uproszczony przepis na chińskie danie z książki Katarzyny Pospieszyńskiej 'Kuchnia chińska'.</p><p></p><p>filet z piersi kurczaka</p><p>parę plastrów boczku wędzonego</p><p>kawałek boczku świeżego (około 15 dag)</p><p>czosnek</p><p>cebula</p><p>sos sojowy</p><p>dwa jajka</p><p>sól pieprz</p><p>dowolne przyprawy</p><p></p><p>Filet z piersi kurczaka zmielić, podobnie świeży boczek, wymieszać je razem, dodać jajko, chlapnąć sos sojowy (około łyżeczki), wrzucić drobniuteńko posiekaną cebulkę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać sól i pieprz do smaku, ewentualnie swoje ulubione przyprawy.</p><p></p><p>Plastry boczku wędzonego posmarować rozkłóconym jajkiem, na każdy plaster nałożyć farsz i zwinąć, ułożyć na blasze, piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (uwaga, temperatura może być przekłamana, mój piekarnik jest stary i mocno się buntuje, więc najlepiej zerkać na roladki, kiedy boczek będzie rumiany, można kończyć).</p><p></p><p>W oryginalnym przepisie zamiast boczku jest słonina, poza tym jest dużo więcej czarów marów, łącznie z tym, że masę mięsną należy mieszać najpierw sto razy w kierunku wskazówek zegara, dodać słoninę i jajko i znów sto razy, potem posolić, wymerdać tym razem pięćdziesiąt razy i znów coś tam dodać i znów pięćdziesiąt. I pani Pospieszalska pisze, że jest to łatwy przepis <śmiech></p><p></p><p>Następnym razem spróbuję tylko z drobiem, bez domieszki boczku, a i owijacz chciałabym jakiś inny wypróbować. Może coś w rodzaju szynki westwalskiej... <namysł></p><p></p><p></p><p>Roladki na blasze:</p><p></p><p>[ATTACH=full]15404[/ATTACH]</p><p></p><p>i na talerzu:</p><p></p><p>[ATTACH=full]15403[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kawazmlekiem, post: 552427, member: 422"] Niezwykle uproszczony przepis na chińskie danie z książki Katarzyny Pospieszyńskiej 'Kuchnia chińska'. filet z piersi kurczaka parę plastrów boczku wędzonego kawałek boczku świeżego (około 15 dag) czosnek cebula sos sojowy dwa jajka sól pieprz dowolne przyprawy Filet z piersi kurczaka zmielić, podobnie świeży boczek, wymieszać je razem, dodać jajko, chlapnąć sos sojowy (około łyżeczki), wrzucić drobniuteńko posiekaną cebulkę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dodać sól i pieprz do smaku, ewentualnie swoje ulubione przyprawy. Plastry boczku wędzonego posmarować rozkłóconym jajkiem, na każdy plaster nałożyć farsz i zwinąć, ułożyć na blasze, piec 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (uwaga, temperatura może być przekłamana, mój piekarnik jest stary i mocno się buntuje, więc najlepiej zerkać na roladki, kiedy boczek będzie rumiany, można kończyć). W oryginalnym przepisie zamiast boczku jest słonina, poza tym jest dużo więcej czarów marów, łącznie z tym, że masę mięsną należy mieszać najpierw sto razy w kierunku wskazówek zegara, dodać słoninę i jajko i znów sto razy, potem posolić, wymerdać tym razem pięćdziesiąt razy i znów coś tam dodać i znów pięćdziesiąt. I pani Pospieszalska pisze, że jest to łatwy przepis <śmiech> Następnym razem spróbuję tylko z drobiem, bez domieszki boczku, a i owijacz chciałabym jakiś inny wypróbować. Może coś w rodzaju szynki westwalskiej... <namysł> Roladki na blasze: [ATTACH=full]15404[/ATTACH] i na talerzu: [ATTACH=full]15403[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Podrabiana złota pagoda z medalionów z kurczaka
Top
Bottom