- Paź 27, 2004
- 2,528
- 0
- 0
U mnie to sie nazywa jajce na oko.
Biszkopt:
5 jajek
20 dag cukru
9 lyzek ostrej maki
3/4 proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml mleka
Procedura klasyczna. Piane z bialek ubijamy osobno i laczymy z reszta. Piecemy dosc cienki placek.
Na upieczony placek wlewamy kompot z puszki kompotu morelowego, na to smarujemy/wlewamy krem:
2 budynie waniliowe
650 ml mleka
2 lyzki cukru.
Ugotowac budyn, do goracego jeszcze wmieszac 1 kubek gestej smietany kwasnej.
Na biszkopt z kremem rownomiernie rozlozyc polowki moreli z kompotu.
Wszystko posmarowac jeszcze polewa do tortow (przejzroczysta).
Voila, jajka sadzone.
Znalazlam fotke w necie: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5999 (kliknac na aparat fotograficzny)
Biszkopt:
5 jajek
20 dag cukru
9 lyzek ostrej maki
3/4 proszku do pieczenia
100 ml oleju
100 ml mleka
Procedura klasyczna. Piane z bialek ubijamy osobno i laczymy z reszta. Piecemy dosc cienki placek.
Na upieczony placek wlewamy kompot z puszki kompotu morelowego, na to smarujemy/wlewamy krem:
2 budynie waniliowe
650 ml mleka
2 lyzki cukru.
Ugotowac budyn, do goracego jeszcze wmieszac 1 kubek gestej smietany kwasnej.
Na biszkopt z kremem rownomiernie rozlozyc polowki moreli z kompotu.
Wszystko posmarowac jeszcze polewa do tortow (przejzroczysta).
Voila, jajka sadzone.
Znalazlam fotke w necie: http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5999 (kliknac na aparat fotograficzny)