Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pörkölt z drobiu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1476083" data-attributes="member: 10341"><p>Danie to robię od wielu lat, ale dopiero dzisiaj (po zrobieniu obiadu) przypomniałam sobie, że warto je wpisać na forum. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Składniki, jak prawie we wszystkich przepisach obliczone są dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>- 1 kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych części udek kurczaka, bo taką mam formę)</p><p>- sól, pieprz</p><p>- 4 cebule (wzięłam średniej wielkości)</p><p>- 1 ząbek czosnku (wybierałam duży)</p><p>- 1 łyżka smalcu wieprzowego</p><p>- 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki</p><p>- pół płaskiej łyżeczki ostrej różowej papryki (miałam tylko czerwoną, więc wzięłam trochę więcej)</p><p>- pół filiżanki wody (moja filiżanka miała 250 ml)</p><p>- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (miałam 7 dkg firmy Łowicz)</p><p>- 2 strąki zielonej papryki (nie lubię zielonej, ale dałam dla kontrastu)</p><p></p><p>Kurczaka myjemy, suszymy i ćwiartujemy. Ja w udkach usunęłam tylko od wewnątrz nadmiar tłuszczu i zbędnie zwisającą skórę. Przygotowane kawałki kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dusimy przez 7 minut na rozgrzanym tłuszczu. Patelnię lub rondel (zależy co używamy) zdejmujemy z ognia, dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, znów stawiamy na ogniu i już nie smażąc, zalewamy przygotowaną wodą, solimy oszczędnie i wkładamy kurczaka. Dusimy 10 minut (ja to robiłam 15-20 minut, bo nie chcę surowego mięsa). Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojoną (przed tym oczyszczoną) w paski paprykę i według przepisu dusimy jeszcze 15 minut. Ja robiłam to prawie pół godziny, sprawdzając widelcem, czy mięso jest już dostatecznie miękkie. Jeśli trzeba, dolać trochę wody.</p><p>Danie przyprawić na ostro - paprykami i ewentualnie pieprzem oraz solą. Podajemy z makaronem lub ryżem i ogórkami konserwowymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1476083, member: 10341"] Danie to robię od wielu lat, ale dopiero dzisiaj (po zrobieniu obiadu) przypomniałam sobie, że warto je wpisać na forum. Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Składniki, jak prawie we wszystkich przepisach obliczone są dla 4 osób. [B]Składniki[/B] - 1 kurczak (ja jak zwykle wzięłam 6 górnych części udek kurczaka, bo taką mam formę) - sól, pieprz - 4 cebule (wzięłam średniej wielkości) - 1 ząbek czosnku (wybierałam duży) - 1 łyżka smalcu wieprzowego - 1 czubata łyżka słodkiej mielonej papryki - pół płaskiej łyżeczki ostrej różowej papryki (miałam tylko czerwoną, więc wzięłam trochę więcej) - pół filiżanki wody (moja filiżanka miała 250 ml) - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego (miałam 7 dkg firmy Łowicz) - 2 strąki zielonej papryki (nie lubię zielonej, ale dałam dla kontrastu) Kurczaka myjemy, suszymy i ćwiartujemy. Ja w udkach usunęłam tylko od wewnątrz nadmiar tłuszczu i zbędnie zwisającą skórę. Przygotowane kawałki kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dusimy przez 7 minut na rozgrzanym tłuszczu. Patelnię lub rondel (zależy co używamy) zdejmujemy z ognia, dodajemy słodką i ostrą paprykę, dokładnie mieszamy, znów stawiamy na ogniu i już nie smażąc, zalewamy przygotowaną wodą, solimy oszczędnie i wkładamy kurczaka. Dusimy 10 minut (ja to robiłam 15-20 minut, bo nie chcę surowego mięsa). Dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojoną (przed tym oczyszczoną) w paski paprykę i według przepisu dusimy jeszcze 15 minut. Ja robiłam to prawie pół godziny, sprawdzając widelcem, czy mięso jest już dostatecznie miękkie. Jeśli trzeba, dolać trochę wody. Danie przyprawić na ostro - paprykami i ewentualnie pieprzem oraz solą. Podajemy z makaronem lub ryżem i ogórkami konserwowymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Pörkölt z drobiu
Bottom