- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
lekkie i pyszne danie przepis pochodzi ze strony Petry Holzapfel
4 porcje
600g poledwicy wieprzowej
4 lyzki oleju do smazenia
a takze
500g pekinskiej salaty(poszatkowanej w paseczki)
2 marchwie(startej na grubej tarce lub pocietej w slupki julien)
4 cebulki(baczki mlode) pociete w skosne kawalki
marynata do miesa
80ml sosu sojowego
30ml octu ryzowego
2 lyzki brazowego cukru
2 zeby czosnku drobniutko pokrojonego
11/2 lyzki startego imbiru(dalam w proszku bo nie mialam swiezego)
1/2 lyzki oleju sezamowego
2 lyzeczki sosu z chili(dalam pol lyzeczki harissy)
sos do salaty
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
2 lyzki octu ryzowego
1 lyzka brazowego cukru(dalam mniej)
1/2 lyzki oleju sezamowego
poledwiczki pokroic na plastry o grubosci 1 cm, skladniki myrynaty wymieszac ze soba
w 120ml tej marynaty wlozyc miesko, reszte marynaty zatrzymac na pozniej
mieso marynowac ok. 25 minut w temp. pokojowej lub do 2 h w lodowce
poszatkowana kapuste pekinska wymieszac z marchewka i polowa cebulki
zalac dressingiem, wymieszac i zostawic na 15 minut, potem jeszcze raz wymieszac i dac na plaski polmisek(u mnie forma do zapiekania)
na patelni rozgrzac olej, mieso odkapnac z marynaty i osuszyc papierowym recznikiem, smazyc z kazdej strony ok. 2 minuty
taka ilosc miesa trzeba smazyc na dwie tury lub na dwoch patelniach, jesli na dwie tury to trzeba po pierwszym smazeniu wytrzec patelnie z miesnego sosu i ponownie rozgrzac i smazyc druga ture
poledwiczki polozyc na salacie i polac resztka marynaty, posypac druga polowa cebulki
smacznego!!!!!
my te cala miche zjedlismy
bylo 470g miesa surowego
4 porcje
600g poledwicy wieprzowej
4 lyzki oleju do smazenia
a takze
500g pekinskiej salaty(poszatkowanej w paseczki)
2 marchwie(startej na grubej tarce lub pocietej w slupki julien)
4 cebulki(baczki mlode) pociete w skosne kawalki
marynata do miesa
80ml sosu sojowego
30ml octu ryzowego
2 lyzki brazowego cukru
2 zeby czosnku drobniutko pokrojonego
11/2 lyzki startego imbiru(dalam w proszku bo nie mialam swiezego)
1/2 lyzki oleju sezamowego
2 lyzeczki sosu z chili(dalam pol lyzeczki harissy)
sos do salaty
1 lyzka oliwy
1 lyzeczka soli
2 lyzki octu ryzowego
1 lyzka brazowego cukru(dalam mniej)
1/2 lyzki oleju sezamowego
poledwiczki pokroic na plastry o grubosci 1 cm, skladniki myrynaty wymieszac ze soba
w 120ml tej marynaty wlozyc miesko, reszte marynaty zatrzymac na pozniej
mieso marynowac ok. 25 minut w temp. pokojowej lub do 2 h w lodowce
poszatkowana kapuste pekinska wymieszac z marchewka i polowa cebulki
zalac dressingiem, wymieszac i zostawic na 15 minut, potem jeszcze raz wymieszac i dac na plaski polmisek(u mnie forma do zapiekania)
na patelni rozgrzac olej, mieso odkapnac z marynaty i osuszyc papierowym recznikiem, smazyc z kazdej strony ok. 2 minuty
taka ilosc miesa trzeba smazyc na dwie tury lub na dwoch patelniach, jesli na dwie tury to trzeba po pierwszym smazeniu wytrzec patelnie z miesnego sosu i ponownie rozgrzac i smazyc druga ture
poledwiczki polozyc na salacie i polac resztka marynaty, posypac druga polowa cebulki
smacznego!!!!!
my te cala miche zjedlismy
