Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".m." data-source="post: 1338624" data-attributes="member: 38857"><p>Polędwiczki w sosie kurkowym.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 1 sprawiona polędwiczka wieprzowa</p><p>- 0,2-0,3 kg kurek świeżych</p><p>- 1 duża cebula</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- śmietanka kremówka 30%</p><p>- sól, pieprz do smaku</p><p>- rozmaryn, tymianek</p><p>- łyżka masła</p><p></p><p>Mięso:</p><p>- polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć i zdjąć błony, pokroić w 1cm plastry, ubić lekko dłonią, natrzeć oliwą, rozmarynem, pieprzem i solą, do lodówki na noc</p><p> następnego dnia, krótko grillować na patelni grillowej, żeby mięso nie stwardniało, zdjąć i dać mu odpocząć lub obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, wlać szklankę wody/bulionu i tak piec ok. 20-30 min (bez termobiegu), aby mięso w środku nie było różowe, bo akurat za takim moja żona nie przepada, ale miękkie i sprężyste</p><p></p><p>Sos:</p><p>- kurki oczyścić (niektórzy obgotowują ok. 5 min)</p><p>- drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), pod koniec dodać drobno posiekany czosnek, dodać kurki na ok. 3 minuty, a następnie szklankę bulionu z warzyw i gotować jeszcze 10-15 minut, dodać śmietanę 30%, gotować do zredukowania i zgęstnienia</p><p>- przyprawić solą i pieprzem</p><p></p><p>Do przygotowanego sosu dodać polędwiczki i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut.</p><p></p><p>Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze.</p><p></p><p>Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".m., post: 1338624, member: 38857"] Polędwiczki w sosie kurkowym. Składniki: - 1 sprawiona polędwiczka wieprzowa - 0,2-0,3 kg kurek świeżych - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - śmietanka kremówka 30% - sól, pieprz do smaku - rozmaryn, tymianek - łyżka masła Mięso: - polędwiczkę wieprzową opłukać, osuszyć i zdjąć błony, pokroić w 1cm plastry, ubić lekko dłonią, natrzeć oliwą, rozmarynem, pieprzem i solą, do lodówki na noc następnego dnia, krótko grillować na patelni grillowej, żeby mięso nie stwardniało, zdjąć i dać mu odpocząć lub obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć, wlać szklankę wody/bulionu i tak piec ok. 20-30 min (bez termobiegu), aby mięso w środku nie było różowe, bo akurat za takim moja żona nie przepada, ale miękkie i sprężyste Sos: - kurki oczyścić (niektórzy obgotowują ok. 5 min) - drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić), pod koniec dodać drobno posiekany czosnek, dodać kurki na ok. 3 minuty, a następnie szklankę bulionu z warzyw i gotować jeszcze 10-15 minut, dodać śmietanę 30%, gotować do zredukowania i zgęstnienia - przyprawić solą i pieprzem Do przygotowanego sosu dodać polędwiczki i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami oraz warzywami gotowanymi na parze. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym
Top
Bottom