Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1758339" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis znalazłam tutaj: <a href="https://www.facebook.com/share/p/17e4h83mUn/" target="_blank">https://www.facebook.com/share/p/17e4h83mUn/</a></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450–550 g) </p><p>2 łyżki oliwy</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>½ łyżeczki pieprzu</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>½ łyżeczki czosnku granulowanego</p><p>1 gałązka rozmarynu</p><p>1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny</p><p>1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego</p><p>1/3 szklanki soku pomarańczowego</p><p>1 łyżeczka musztardy Dijon</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie)</p><p></p><p>Osusz polędwiczkę, natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zostaw na 10 minut.</p><p>Rozgrzej patelnię i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoto (ok. 2–3 minuty z każdej strony).</p><p>Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązkę rozmarynu i piecz ok. 20–25 minut w 200°C.</p><p>(Mięso ma być soczyste – nie piecz zbyt długo.)</p><p></p><p>Sos żurawinowy:</p><p>Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj żurawinę, miód, sok pomarańczowy i musztardę.</p><p>Gotuj 6–8 minut, aż żurawina popęka, a sos zgęstnieje.</p><p>Na końcu możesz dodać odrobinę octu balsamicznego, żeby podbić smak.</p><p></p><p>Wyjmij polędwiczkę, pokrój w plastry, polej gorącym sosem i udekoruj świeżą żurawiną oraz rozmarynem.</p><p></p><p>Moja polędwiczka była trochę większa, trochę ponad 600 g, i dość gruba, więc piekłam 25 minut.</p><p>Zdjęcie moje: </p><p></p><p>[ATTACH]116002[/ATTACH]</p><p></p><p>Polecam, zwłaszcza sos, bo jest pyszny.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1758339, member: 6990"] Przepis znalazłam tutaj: [URL]https://www.facebook.com/share/p/17e4h83mUn/[/URL] Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 450–550 g) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 gałązka rozmarynu 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego 1/3 szklanki soku pomarańczowego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka masła 1 łyżeczka octu balsamicznego (opcjonalnie) Osusz polędwiczkę, natrzyj oliwą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zostaw na 10 minut. Rozgrzej patelnię i obsmaż polędwiczkę z każdej strony na złoto (ok. 2–3 minuty z każdej strony). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, dodaj gałązkę rozmarynu i piecz ok. 20–25 minut w 200°C. (Mięso ma być soczyste – nie piecz zbyt długo.) Sos żurawinowy: Na tej samej patelni roztop masło. Dodaj żurawinę, miód, sok pomarańczowy i musztardę. Gotuj 6–8 minut, aż żurawina popęka, a sos zgęstnieje. Na końcu możesz dodać odrobinę octu balsamicznego, żeby podbić smak. Wyjmij polędwiczkę, pokrój w plastry, polej gorącym sosem i udekoruj świeżą żurawiną oraz rozmarynem. Moja polędwiczka była trochę większa, trochę ponad 600 g, i dość gruba, więc piekłam 25 minut. Zdjęcie moje: [ATTACH]116002[/ATTACH] Polecam, zwłaszcza sos, bo jest pyszny. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym
Top
Bottom