2 polędwiczki wieprzowe (około 60dag)
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka miodu
2 łyżki brandy
Sos:
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki marynaty wymieszać, wsadzić do niej polędwiczki, co kilka godzin obracać je w marynacie. Polędwiczki maja w niej pozostawac przez conajmniej 24 godziny.
Polędwiczki z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlac 1/2 szklanki wody, zapiekac w piekarniku przez około 40 minut. Przełożyć samo mięso pokrojone na kawałki około 2-3 cm szerokości do garnka podlać 1/2 szklanki wody, do osobnego naczynia przelac sos, który sie wytworzył podczas pieczenia, dodać śmietanę i zmiksować wszystko. Przelać sos do mięsa i dusić razem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podprawić mąką ziemniaczaną.
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka imbiru
2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżka miodu
2 łyżki brandy
Sos:
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki marynaty wymieszać, wsadzić do niej polędwiczki, co kilka godzin obracać je w marynacie. Polędwiczki maja w niej pozostawac przez conajmniej 24 godziny.
Polędwiczki z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlac 1/2 szklanki wody, zapiekac w piekarniku przez około 40 minut. Przełożyć samo mięso pokrojone na kawałki około 2-3 cm szerokości do garnka podlać 1/2 szklanki wody, do osobnego naczynia przelac sos, który sie wytworzył podczas pieczenia, dodać śmietanę i zmiksować wszystko. Przelać sos do mięsa i dusić razem około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podprawić mąką ziemniaczaną.
