Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami, migdałami i suszonymi śliwkami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote=".agatka." data-source="post: 1096271" data-attributes="member: 12156"><p>Przepis inspirowany magazynem &quot;Sól i pieprz&quot; luty 2011</p><p></p><p>Proporcje na 5 osób</p><p></p><p>* 2 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 300-320 g)</p><p>* 2 duże lub 3 średnie jabłka</p><p>* 6 łyżek płatków migdałowych</p><p>* 10 suszonych śliwek</p><p>* 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju do smażenia</p><p>* 200 ml białego wina</p><p>* 2 łyżki miodu</p><p>* 2 łyżki octu (użyłam cydrowego)</p><p>* 2 łyżki masło do jabłek</p><p>* 2 łyżki śmietany</p><p></p><p>Polędwiczki naciąć wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał płat, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem.</p><p>Migdały uprażyć na złoto na patelni. Połowę jabłek pokroić w kostkę ok. 5x5 mm (mozna ze skórką), drugą połowę w większe cząstki (np. ósemki lub grube plastry).</p><p>Śliwki posiekać.</p><p>Migdały, jabłka pokrojone w kostkę i sliwki wymieszać. Ułozyć na rozbitej polędwicy zostawiając wolny brzeg i zwinąć jak roladę. Obwiązać bawełnianą nicią (ja spięłam wykałaczkami).</p><p>Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć rolady z każdej strony (całkowity czas smażenia jakieś 8 minut).</p><p>Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. </p><p>Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.</p><p>Na patelni po smażeniu mięsa wlać wino, dodać miód i ocet, wymieszać. Lekko podgrzać i wlać do naczynia z mięsem. </p><p>Piec 20 minut, obracając mięso w trakcie pieczenia.</p><p>W czasie kiedy mięso się piecze na patelni rozgrzać masło do jabłek i włożyć cząstki owoców. Smażyć 3 minuty, raz obracając.</p><p></p><p>Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zlać sos na patelnię z jabłkami, dodać śmietanę i zredukować (ok. 3 minuty na silnym ogniu).</p><p>Mięso pokroić w plastry (po 9-10 z każdej rolady), ułożyć na talerzach, obłozyć jabłkami i polać sosem. Można posypać płatkami migdałów.</p><p></p><p>Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE=".agatka., post: 1096271, member: 12156"] Przepis inspirowany magazynem "Sól i pieprz" luty 2011 Proporcje na 5 osób * 2 polędwiczki wieprzowe (każda o wadze ok. 300-320 g) * 2 duże lub 3 średnie jabłka * 6 łyżek płatków migdałowych * 10 suszonych śliwek * 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju do smażenia * 200 ml białego wina * 2 łyżki miodu * 2 łyżki octu (użyłam cydrowego) * 2 łyżki masło do jabłek * 2 łyżki śmietany Polędwiczki naciąć wzdłuż (nie do końca) tak aby powstał płat, lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Migdały uprażyć na złoto na patelni. Połowę jabłek pokroić w kostkę ok. 5x5 mm (mozna ze skórką), drugą połowę w większe cząstki (np. ósemki lub grube plastry). Śliwki posiekać. Migdały, jabłka pokrojone w kostkę i sliwki wymieszać. Ułozyć na rozbitej polędwicy zostawiając wolny brzeg i zwinąć jak roladę. Obwiązać bawełnianą nicią (ja spięłam wykałaczkami). Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i obsmażyć rolady z każdej strony (całkowity czas smażenia jakieś 8 minut). Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na patelni po smażeniu mięsa wlać wino, dodać miód i ocet, wymieszać. Lekko podgrzać i wlać do naczynia z mięsem. Piec 20 minut, obracając mięso w trakcie pieczenia. W czasie kiedy mięso się piecze na patelni rozgrzać masło do jabłek i włożyć cząstki owoców. Smażyć 3 minuty, raz obracając. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, zlać sos na patelnię z jabłkami, dodać śmietanę i zredukować (ok. 3 minuty na silnym ogniu). Mięso pokroić w plastry (po 9-10 z każdej rolady), ułożyć na talerzach, obłozyć jabłkami i polać sosem. Można posypać płatkami migdałów. Podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe faszerowane jabłkami, migdałami i suszonymi śliwkami*
Top
Bottom