Pyszne , soczyste i kruche poledwiczki ktore smakuja jak z grilla mimo to ze sa zrobione na patelce
4 poledwiczki wieprzowe
1/2 szklanki soli
Do natarcia:
1 lyzka papryki
1 lyzka brazowego cukru
2 lyzeczki zmielonej kolendry
1 lyzeczka czarnego pieprzu
Wszystkie skladniki razem meiszamy, odkladamy 2 lyzeczki przyprawy na pozniej do sosu
Sos:
1/2 szklanki keczupu
3 lyzki molassy- ja uzylam miodu
2 lyzki zielonej cebulki , mozna przez praske lub bardzo drobno pokroic
2 lyzki Woecestshire sosu
2 lyzki musztardy Dijon
1 lyzki octu jablkowego
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzeczka plynnego dymu
Wszystkie skladniki sosu razem wymieszac, dodac 2 lyzeczki przyprawy-polaczyc
Przygotowanie poledwiczek:
Sol rozpuscic w okolo 1.5 litra wody w duzej misce. Do wody wkladamy nasze poledwiczki i zostawiamy tak na 30 minut.
Po uplywie 30 minut poledwiczki suszymy recznikami papierowymi, nacieramy je mikstura przypraw.
NA patelce rogrzewamy lyzke oleju do momentu az bedzie bardzo goracy. Ukladamy poledwiczki na patelce i smazymy ok, 5-8 minut. Nastepnie przekladamy na druga strone i smazymy przez kolejne 4-8 minut. Przekladamy poledwiczki na talerz i smarujemy je z wierzchu 2 lyzeczkami sosu.
Patelke wycieramy recznikiem papierowym , dodajemy lyzeczke oleju i rozgrzewamy az olej bedzie bardzo goracy. Dodajemy poledwiczki do patelki sosem do dolu i gotujemy az sos zacznie sie robic prawie ze zweglony (okolo 1 minute). Jak poledwiczka sie gotuje smarujemy poledwiczki dodatkowo sosem, nastepnie przekladamy na druga strone i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty.
Przekladamy na talerz , przykrywamy na 5 minut. W miedzyczasie, sos wlewamy na patelke, gotujemy az bedzie goracy.
Poledwiczki wykladamy na talerz, smarujemy sosem i podajemy.

4 poledwiczki wieprzowe
1/2 szklanki soli
Do natarcia:
1 lyzka papryki
1 lyzka brazowego cukru
2 lyzeczki zmielonej kolendry
1 lyzeczka czarnego pieprzu
Wszystkie skladniki razem meiszamy, odkladamy 2 lyzeczki przyprawy na pozniej do sosu
Sos:
1/2 szklanki keczupu
3 lyzki molassy- ja uzylam miodu
2 lyzki zielonej cebulki , mozna przez praske lub bardzo drobno pokroic
2 lyzki Woecestshire sosu
2 lyzki musztardy Dijon
1 lyzki octu jablkowego
1 lyzka brazowego cukru
1 lyzeczka plynnego dymu
Wszystkie skladniki sosu razem wymieszac, dodac 2 lyzeczki przyprawy-polaczyc
Przygotowanie poledwiczek:
Sol rozpuscic w okolo 1.5 litra wody w duzej misce. Do wody wkladamy nasze poledwiczki i zostawiamy tak na 30 minut.
Po uplywie 30 minut poledwiczki suszymy recznikami papierowymi, nacieramy je mikstura przypraw.
NA patelce rogrzewamy lyzke oleju do momentu az bedzie bardzo goracy. Ukladamy poledwiczki na patelce i smazymy ok, 5-8 minut. Nastepnie przekladamy na druga strone i smazymy przez kolejne 4-8 minut. Przekladamy poledwiczki na talerz i smarujemy je z wierzchu 2 lyzeczkami sosu.
Patelke wycieramy recznikiem papierowym , dodajemy lyzeczke oleju i rozgrzewamy az olej bedzie bardzo goracy. Dodajemy poledwiczki do patelki sosem do dolu i gotujemy az sos zacznie sie robic prawie ze zweglony (okolo 1 minute). Jak poledwiczka sie gotuje smarujemy poledwiczki dodatkowo sosem, nastepnie przekladamy na druga strone i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty.
Przekladamy na talerz , przykrywamy na 5 minut. W miedzyczasie, sos wlewamy na patelke, gotujemy az bedzie goracy.
Poledwiczki wykladamy na talerz, smarujemy sosem i podajemy.