Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="jaka" data-source="post: 5930" data-attributes="member: 40"><p>To nie jest przepis mego autorstwa, ale jest tak smaczny, że się nim dzielę.</p><p></p><p>2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma</p><p>dwie łyżki musztardy - typu Dijon</p><p>jedna średniej wielkości biała cebula</p><p>miąższ z dwóch bułek kajzerek</p><p>sól, </p><p>świeżo zmielony czarny pieprz</p><p>odrobina tymianku, odrobina rozmarynu</p><p>pół kostki masła </p><p>łyżka oliwy</p><p></p><p>Polędwiczki obsmażamy na łyżce oliwy, do której dodajemy łyżkę masła. Kiedy mięso ślicznie i lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok, by trochę ostygły. Mięso po zdjęciu z patelni solimy i mocno pieprzymy.</p><p><u>Skorupka</u>: </p><p>cebulę kroimy w kostkę najdrobniej, jak tylko się uda. Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodajemy dwie czubate łyżki masła, doprowadzamy do spienienia i w tym momencie wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy kilka chwil w gotującym się maśle - dosłownie pół minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodajemy go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. </p><p></p><p>Na mięso nakładamy dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nakładamy warstwę nadzienia, formując z niej ładne &quot;przykrycie&quot;.</p><p>Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. </p><p>Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa. Mięso wyjmujemy z piekarnika i wcinamy.</p><p>Z tą potrawą najbardziej nam smakują pomidorki w sosie vinegrete.</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="jaka, post: 5930, member: 40"] To nie jest przepis mego autorstwa, ale jest tak smaczny, że się nim dzielę. 2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma dwie łyżki musztardy - typu Dijon jedna średniej wielkości biała cebula miąższ z dwóch bułek kajzerek sól, świeżo zmielony czarny pieprz odrobina tymianku, odrobina rozmarynu pół kostki masła łyżka oliwy Polędwiczki obsmażamy na łyżce oliwy, do której dodajemy łyżkę masła. Kiedy mięso ślicznie i lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdejmujemy je z patelni i odstawiamy na bok, by trochę ostygły. Mięso po zdjęciu z patelni solimy i mocno pieprzymy. [U]Skorupka[/U]: cebulę kroimy w kostkę najdrobniej, jak tylko się uda. Do patelni, na której obsmażaliśmy mięso dodajemy dwie czubate łyżki masła, doprowadzamy do spienienia i w tym momencie wrzucamy cebulę. Cebulę smażymy kilka chwil w gotującym się maśle - dosłownie pół minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodajemy go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Na mięso nakładamy dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nakładamy warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak przygotowane mięso układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa. Mięso wyjmujemy z piekarnika i wcinamy. Z tą potrawą najbardziej nam smakują pomidorki w sosie vinegrete. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe w skorupce chrupiącej zamknięte*
Top
Bottom