Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe w sosie Mojo*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1587757" data-attributes="member: 1024"><p>Dopiszę się z przepisem na szaszłyki wieprzowe w kubańskiej marynacie Mojo, znalezionym w 4 numerze polskiego wydania &quot;Good food&quot;.</p><p></p><p>Składniki na 6 porcji:</p><p>4 łyżki oliwy</p><p>6 dokładnie rozgniecionych ząbków czosnku ( u mnie posiekanych)</p><p>1 łyżeczka lekko rozgniecionych nasion kuminu</p><p>sok z 2 pomarańczy plus kilka cząstek do dekoracji gotowego dania</p><p>sok z 2 limonek</p><p>spora szczypta suszonego tymianku</p><p>500 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (wykorzystałam schab, ale polędwica też byłaby dobra)</p><p>od siebie dodałam sól i pieprz, bo zabrakło ich w przepisie</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>W garnku z grubym dnem usmażyć na oliwie czosnek (na złoto), dodać kumin, wymieszać, dodać soki z cytrusów, tymianek i pozostałe przyprawy.</p><p>Gotować na małym ogniu kilka minut, by utworzyć sos. Ostudzić. Trzy czwarte marynaty wymieszać w misce z wieprzowiną, odstawić na godzinę w temp. pokojowej lub na noc do lodówki. </p><p>Nadziać na 18 wymoczonych wcześniej patyczków do szaszłyków, smażyć na grillu po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem polać pozostawioną wcześniej marynatą Mojo i udekorować cząstkami pomarańczy.</p><p></p><p></p><p>Mnie się nie chciało nadziewać na patyczki; zamarynowane mięso zgrillowałam &quot;luzem&quot; i podałam z ryżem basmati. </p><p>Bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1587757, member: 1024"] Dopiszę się z przepisem na szaszłyki wieprzowe w kubańskiej marynacie Mojo, znalezionym w 4 numerze polskiego wydania "Good food". Składniki na 6 porcji: 4 łyżki oliwy 6 dokładnie rozgniecionych ząbków czosnku ( u mnie posiekanych) 1 łyżeczka lekko rozgniecionych nasion kuminu sok z 2 pomarańczy plus kilka cząstek do dekoracji gotowego dania sok z 2 limonek spora szczypta suszonego tymianku 500 g chudej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę (wykorzystałam schab, ale polędwica też byłaby dobra) od siebie dodałam sól i pieprz, bo zabrakło ich w przepisie Wykonanie: W garnku z grubym dnem usmażyć na oliwie czosnek (na złoto), dodać kumin, wymieszać, dodać soki z cytrusów, tymianek i pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu kilka minut, by utworzyć sos. Ostudzić. Trzy czwarte marynaty wymieszać w misce z wieprzowiną, odstawić na godzinę w temp. pokojowej lub na noc do lodówki. Nadziać na 18 wymoczonych wcześniej patyczków do szaszłyków, smażyć na grillu po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem polać pozostawioną wcześniej marynatą Mojo i udekorować cząstkami pomarańczy. Mnie się nie chciało nadziewać na patyczki; zamarynowane mięso zgrillowałam "luzem" i podałam z ryżem basmati. Bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Polędwiczki wieprzowe w sosie Mojo*
Top
Bottom