Polędwiczki wieprzowe z jabłkami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Robiłam je z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Danie szybkie, można je zrobić w niecałe pół godziny, i doskonałe smakowo. Proporcje obliczone dla 4 osób.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki ziół prowansalskich ( mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, lebiodki i majeranku)
3 kwaśne jabłka
1 spora cebula pokrojona w talarki
sól, pieprz
olej do smażenia

Polędwiczki nacieramy ziołami i odstawiamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Na patelni, na gorącym oleju obsmażamy polędwiczki z cebulą na niezbyt dużym ogniu. Kiedy są rumiane, przekładamy na półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika.Do patelni dolewamy oleju, zwiększamy gaz, wrzucamy jabłka, solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do podsmażonych jabłek dodajemy polędwiczki z cebulą. Chwilę grzejemy, po czym mięso kroimy w plastry i podajemy otoczone cebulką i jabłkami. Świetnie do tego pasują ziemniaki puree.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy