Robiłam je z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Danie szybkie, można je zrobić w niecałe pół godziny, i doskonałe smakowo. Proporcje obliczone dla 4 osób.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki ziół prowansalskich ( mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, lebiodki i majeranku)
3 kwaśne jabłka
1 spora cebula pokrojona w talarki
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczki nacieramy ziołami i odstawiamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Na patelni, na gorącym oleju obsmażamy polędwiczki z cebulą na niezbyt dużym ogniu. Kiedy są rumiane, przekładamy na półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika.Do patelni dolewamy oleju, zwiększamy gaz, wrzucamy jabłka, solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do podsmażonych jabłek dodajemy polędwiczki z cebulą. Chwilę grzejemy, po czym mięso kroimy w plastry i podajemy otoczone cebulką i jabłkami. Świetnie do tego pasują ziemniaki puree.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
2 łyżki ziół prowansalskich ( mieszanka rozmarynu, bazylii, tymianku, szałwii, mięty pieprzowej, cząbru ogrodowego, lebiodki i majeranku)
3 kwaśne jabłka
1 spora cebula pokrojona w talarki
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczki nacieramy ziołami i odstawiamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Na patelni, na gorącym oleju obsmażamy polędwiczki z cebulą na niezbyt dużym ogniu. Kiedy są rumiane, przekładamy na półmisek i wstawiamy do ciepłego piekarnika.Do patelni dolewamy oleju, zwiększamy gaz, wrzucamy jabłka, solimy, pieprzymy i podsmażamy. Do podsmażonych jabłek dodajemy polędwiczki z cebulą. Chwilę grzejemy, po czym mięso kroimy w plastry i podajemy otoczone cebulką i jabłkami. Świetnie do tego pasują ziemniaki puree.
Ostatnią edycję dokonał moderator: