Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1510529" data-attributes="member: 6990"><p>Przepis pochodzi z książki &quot;Podróże kulinarne. Kuchnia chińska&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1/2 szklanki skrobi kukurydzianej *</p><p>1/3 szklanki wody (80 ml)</p><p>4 żółtka jaj</p><p>700 g polędwiczek z kurczaka</p><p>olej do smażenia w głębokim tłuszczu</p><p>4 dymki pokrojone w cienkie plasterki</p><p></p><p><strong>Sos cytrynowy:</strong></p><p>1 łyżka skrobi kukurydzianej *</p><p>1 łyżka brązowego cukru (dałam muscovado) </p><p>1/4 szklanki soku z cytryny (60 ml)</p><p>1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego</p><p>1 łyżeczka jasnego sosu sojowego</p><p>1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml)</p><p></p><p>W misce wymieszać żółtka z wodą, stopniowo wsypywać skrobię kukurydzianą, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy (ciasto nie będzie zbyt gęste, ale wg przepisu ma być właśnie rzadkie). Dodać kurczaka, dokładnie wymieszać (mięso przed włożeniem do ciasta dodatkowo posoliłam, bo nie lubię takiego nieprzyprawionego kurczaka).</p><p>W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka wyjmować z ciasta tak, aby nadmiar ciasta spłynął. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu aż do zbrązowienia, odsączyć na papierowym ręczniku.</p><p>Podawać polane sosem cytrynowym i udekorowane dymką.</p><p></p><p>Sos cytrynowy: wymieszać skrobię kukurydzianą z cukrem i sokiem z cytryny, dodać imbir, sos sojowy i bulion. Podgrzać w garnku na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.</p><p></p><p>* w książce była mowa o mące kukurydzianej, ale jakoś skrobia mi bardziej pasowała do tego przepisu</p><p></p><p>Danie jest łagodne w smaku, kwaskowe. Następnym razem do sosu dodam trochę czosnku i chili, bo wolę pikantniejsze potrawy.</p><p>Sos wydał mi się za kwaśny, więc go podczas podgrzewania jeszcze trochę dosłodziłam białym cukrem. </p><p></p><p>[ATTACH=full]87943[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1510529, member: 6990"] Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia chińska". [B]Składniki:[/B] 1/2 szklanki skrobi kukurydzianej * 1/3 szklanki wody (80 ml) 4 żółtka jaj 700 g polędwiczek z kurczaka olej do smażenia w głębokim tłuszczu 4 dymki pokrojone w cienkie plasterki [B]Sos cytrynowy:[/B] 1 łyżka skrobi kukurydzianej * 1 łyżka brązowego cukru (dałam muscovado) 1/4 szklanki soku z cytryny (60 ml) 1/2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) W misce wymieszać żółtka z wodą, stopniowo wsypywać skrobię kukurydzianą, mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy (ciasto nie będzie zbyt gęste, ale wg przepisu ma być właśnie rzadkie). Dodać kurczaka, dokładnie wymieszać (mięso przed włożeniem do ciasta dodatkowo posoliłam, bo nie lubię takiego nieprzyprawionego kurczaka). W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka wyjmować z ciasta tak, aby nadmiar ciasta spłynął. Smażyć kurczaka w głębokim tłuszczu aż do zbrązowienia, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem cytrynowym i udekorowane dymką. Sos cytrynowy: wymieszać skrobię kukurydzianą z cukrem i sokiem z cytryny, dodać imbir, sos sojowy i bulion. Podgrzać w garnku na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. * w książce była mowa o mące kukurydzianej, ale jakoś skrobia mi bardziej pasowała do tego przepisu Danie jest łagodne w smaku, kwaskowe. Następnym razem do sosu dodam trochę czosnku i chili, bo wolę pikantniejsze potrawy. Sos wydał mi się za kwaśny, więc go podczas podgrzewania jeszcze trochę dosłodziłam białym cukrem. [ATTACH=full]87943[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym*
Top
Bottom