Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Polentabrot / Chleb kukurydziany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 611090" data-attributes="member: 592"><p><strong>Polentabrot / Chleb kukurydziany</strong></p><p></p><p>Ten chleb przetłumaczyła Mirabbelka,a orginalna recepta jest tu</p><p><a href="http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html" target="_blank">http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html</a></p><p>Cytuję Mirabbelkę:</p><p>[ATTACH=full]19365[/ATTACH]</p><p>Zaczyn: 2 lyzki aktywnego zakwasu</p><p></p><p></p><p>30g letniej wody</p><p>60g maki 550</p><p></p><p></p><p>20g grubej polenty (Petra: uzyla sredniej)</p><p>100g zimnej wody</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>200g zimnej wody</p><p>300g maka 550** (wysokoproteinowej lub z dodatkiem glutenu)-</p><p>1 lyzeczka soli</p><p>zaczyn jw</p><p></p><p>schlodzona polenta jw</p><p>gruba polenta do posypania</p><p></p><p>Składniki zaczynu wymieszac pozostawic do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie.</p><p></p><p>Gruba polente wymieszac z woda i zagotowac w kuchence mikrofalowej. Kaszka powinna być dosc gesta. Można tez gotowac na normalnej kuchence ok. 5 minut az do zgęstnienia. Rozprowadzic na plaskim talerzu i pozostawic do ostygniecia na min 20 minut.</p><p></p><p>Zmieszac make z woda i pozostawic na 15 minut. </p><p></p><p></p><p>Wyrabiac 15 minut, az ciasto będzie bardzo gładkie. Dodac przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiac dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miedzyczasie ochlodzona, az się calkiem wchłonie w ciasto.</p><p>Teraz masa będzie bardzo wilgotna i klejaca.</p><p>Wyrzucic ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawic do wyrośnięcia na 3 i pol godziny, żeby się mocno napuszylo ale jeszcze nie podwoilo swojej objetosci. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazowac, tzn rozpłaszczyć i formowac w kule. To zagniatanie znacznie wzmocni strukture ciasta. Pozostaly czas pozostawic w spokoju. </p><p></p><p>Ciasto posypac maka i wyrzucic na również umaczony blat. </p><p> Utworzyc okragły bochenek przykrc folia i odstawic na 15 minut. </p><p></p><p>Grubej kaszki nasypac na talerz. </p><p>Bochenek spryskac woda i umaczac w kaszce. Strona wysypana ułożyć w koszykach do wyrastania. Koszyk przykryc szczelnie torba foliowa i odstawic do wyrastania na 2 do 3 godzin. Może nie przyrosna podwojnie, ale stanie się bardzo puszyste. </p><p></p><p></p><p></p><p>Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzac piekarnik z kamieniem na 220 st C.</p><p></p><p>Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawalkach papieru i naciac ostrym nozem spiralnie zaczynając od srodka (krecac papierem na osi)</p><p>Piec 40-45 minut az do zbrązowienia. Ostudzic na kratce. </p><p>[ATTACH=full]19364[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>p.s tu są proporcje na 1 chleb ,u Pettry na 2</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 611090, member: 592"] [B]Polentabrot / Chleb kukurydziany[/B] Ten chleb przetłumaczyła Mirabbelka,a orginalna recepta jest tu [URL="http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html"]http://www.petras-brotkasten.de/BrotPolentabrot.html[/URL] Cytuję Mirabbelkę: [ATTACH=full]19365[/ATTACH] Zaczyn: 2 lyzki aktywnego zakwasu 30g letniej wody 60g maki 550 20g grubej polenty (Petra: uzyla sredniej) 100g zimnej wody Ciasto: 200g zimnej wody 300g maka 550** (wysokoproteinowej lub z dodatkiem glutenu)- 1 lyzeczka soli zaczyn jw schlodzona polenta jw gruba polenta do posypania Składniki zaczynu wymieszac pozostawic do przefermentowania przez noc, powinien przyrosnąć 4-krotnie. Gruba polente wymieszac z woda i zagotowac w kuchence mikrofalowej. Kaszka powinna być dosc gesta. Można tez gotowac na normalnej kuchence ok. 5 minut az do zgęstnienia. Rozprowadzic na plaskim talerzu i pozostawic do ostygniecia na min 20 minut. Zmieszac make z woda i pozostawic na 15 minut. Wyrabiac 15 minut, az ciasto będzie bardzo gładkie. Dodac przefermentowany zaczyn, sol i wyrabiac dalej z rozdrobniona kaszka kukurydziana, w miedzyczasie ochlodzona, az się calkiem wchłonie w ciasto. Teraz masa będzie bardzo wilgotna i klejaca. Wyrzucic ciasto do lekko naoliwionej miski i zostawic do wyrośnięcia na 3 i pol godziny, żeby się mocno napuszylo ale jeszcze nie podwoilo swojej objetosci. W trakcie wyrastania po 30, 60 i 90 minutach odgazowac, tzn rozpłaszczyć i formowac w kule. To zagniatanie znacznie wzmocni strukture ciasta. Pozostaly czas pozostawic w spokoju. Ciasto posypac maka i wyrzucic na również umaczony blat. Utworzyc okragły bochenek przykrc folia i odstawic na 15 minut. Grubej kaszki nasypac na talerz. Bochenek spryskac woda i umaczac w kaszce. Strona wysypana ułożyć w koszykach do wyrastania. Koszyk przykryc szczelnie torba foliowa i odstawic do wyrastania na 2 do 3 godzin. Może nie przyrosna podwojnie, ale stanie się bardzo puszyste. Przynajmniej 45 minut przed pieczeniem nagrzac piekarnik z kamieniem na 220 st C. Chleb przed pieczeniem ułożyć na kawalkach papieru i naciac ostrym nozem spiralnie zaczynając od srodka (krecac papierem na osi) Piec 40-45 minut az do zbrązowienia. Ostudzic na kratce. [ATTACH=full]19364[/ATTACH] p.s tu są proporcje na 1 chleb ,u Pettry na 2 [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Polentabrot / Chleb kukurydziany
Top
Bottom