Polewa czekoladowo - malinowa

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,931
6,344
113
Polewa czekoladowo - malinowa
wg P. Herme z ksiażki Desery

240 g półsłodkiej czekolady
100 ml śmietanki lub creme fraiche
100 g przetartych malin
20 g cukru pudru
10 ml likieru malinowego
30 g miękkiego masła


Posiekaną drobno czekoladę włożyć do miski. W jedym garnuszku zagotować śmietankę, w drugim przetarte maliny.
Połową gorącej śmietanki zalać czekoladę, wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę, przecier malinowy, cukier i likier, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki. Masę mieszać aż ostygnie do temp. 60 stopni. Dodać masło i lekko ubić trzepaczką.

Zrobiłam do mazurka. Bardzo smaczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy