- Lis 28, 2005
- 33,931
- 6,344
- 113
Polewa czekoladowo - malinowa
wg P. Herme z ksiażki Desery
240 g półsłodkiej czekolady
100 ml śmietanki lub creme fraiche
100 g przetartych malin
20 g cukru pudru
10 ml likieru malinowego
30 g miękkiego masła
Posiekaną drobno czekoladę włożyć do miski. W jedym garnuszku zagotować śmietankę, w drugim przetarte maliny.
Połową gorącej śmietanki zalać czekoladę, wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę, przecier malinowy, cukier i likier, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki. Masę mieszać aż ostygnie do temp. 60 stopni. Dodać masło i lekko ubić trzepaczką.
Zrobiłam do mazurka. Bardzo smaczna.
wg P. Herme z ksiażki Desery
240 g półsłodkiej czekolady
100 ml śmietanki lub creme fraiche
100 g przetartych malin
20 g cukru pudru
10 ml likieru malinowego
30 g miękkiego masła
Posiekaną drobno czekoladę włożyć do miski. W jedym garnuszku zagotować śmietankę, w drugim przetarte maliny.
Połową gorącej śmietanki zalać czekoladę, wymieszać. Dodać pozostałą śmietankę, przecier malinowy, cukier i likier, wymieszać. Masło pokroić na małe kawałeczki. Masę mieszać aż ostygnie do temp. 60 stopni. Dodać masło i lekko ubić trzepaczką.
Zrobiłam do mazurka. Bardzo smaczna.
Ostatnią edycję dokonał moderator: