ciasto podobne do bajaderkowych -niedźwiedzich łap-,
jest bez cukru więc może być wykorzystane w wersji na słono,
na ciasto maślane
50g mąki
150g masła
na ciasto drożdżowe
450g przesianej mąki
30g drożdży
1/4 l mleka
50g masła
1 żółtko
szczypta soli
na nadzienie
gęsta marmolada ( u mnie była gruszkowa )
lub
100g zmielonych prażonych orzechów zmieszanych z 50g cukru,
2 łyżkami rumu i jednym ubitym białkiem
lub
na co będzie ochota w danej chwili
na lukier
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu lub soku z cytryny
wykonanie ciasta drożdżowego
-z 50g mąki, drożdży i letniego mleka przygotować rozczyn.
gdy podrośnie dodać żółtko, sól, po trochu mąkę i rozpuszczone masło
dobrze wyrobić ( 5 minut solidnego miętoszenia mikserem - końcówki w
kształcie litery s ), ciasto powinno odstawać od ścianek naczynia, jest
lekko klejące się
odstawić na 30 min do wyrośnięcia
wykonanie ciasta maślanego
- zagnieść mąkę i masło, uformować prostokąt
-ciasto drożdżowe ( ma konzystencję gąbki, jest mięciutkie ) podsypując troszkę mąki rozwałkować w kształt koła, położyć na środku ciasto maślane,
-ciasto drożdżowe złożyć w kopertę zakrywając ciasto maślane i rozwałkować utrzymując kształt prostokąta ( masło trochę wyłazi ale to nic nie szkodzi )
- rozwałkowane ciasto ( wystarczy 2-3 razy przeciągnąć wałkiem ) złożyć na 3 części i schować do lodówki na 20 min.
- wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze 2 razy
- ciasto podzielić na kawałki, wałkować w kształt koła, pokroić na trójkąty jak tort, każdy trójkąt posmarować cienko nadzieniem, zwijać zaczynając od szerszej strony
- uformowane rogaliki odłożyć na 20 min do wyrośnięcia
- piec 10-15 min w temp 220 stopni
- ciepłe ciastka posmarować lukrem
- robiłam w nocy więc są tylko posypane cukrem pudrem, co wcale ne umniejsza ich smaku
smacznego
jest bez cukru więc może być wykorzystane w wersji na słono,
na ciasto maślane
50g mąki
150g masła
na ciasto drożdżowe
450g przesianej mąki
30g drożdży
1/4 l mleka
50g masła
1 żółtko
szczypta soli
na nadzienie
gęsta marmolada ( u mnie była gruszkowa )
lub
100g zmielonych prażonych orzechów zmieszanych z 50g cukru,
2 łyżkami rumu i jednym ubitym białkiem
lub
na co będzie ochota w danej chwili
na lukier
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki rumu lub soku z cytryny
wykonanie ciasta drożdżowego
-z 50g mąki, drożdży i letniego mleka przygotować rozczyn.
gdy podrośnie dodać żółtko, sól, po trochu mąkę i rozpuszczone masło
dobrze wyrobić ( 5 minut solidnego miętoszenia mikserem - końcówki w
kształcie litery s ), ciasto powinno odstawać od ścianek naczynia, jest
lekko klejące się
odstawić na 30 min do wyrośnięcia
wykonanie ciasta maślanego
- zagnieść mąkę i masło, uformować prostokąt
-ciasto drożdżowe ( ma konzystencję gąbki, jest mięciutkie ) podsypując troszkę mąki rozwałkować w kształt koła, położyć na środku ciasto maślane,
-ciasto drożdżowe złożyć w kopertę zakrywając ciasto maślane i rozwałkować utrzymując kształt prostokąta ( masło trochę wyłazi ale to nic nie szkodzi )
- rozwałkowane ciasto ( wystarczy 2-3 razy przeciągnąć wałkiem ) złożyć na 3 części i schować do lodówki na 20 min.
- wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze 2 razy
- ciasto podzielić na kawałki, wałkować w kształt koła, pokroić na trójkąty jak tort, każdy trójkąt posmarować cienko nadzieniem, zwijać zaczynając od szerszej strony
- uformowane rogaliki odłożyć na 20 min do wyrośnięcia
- piec 10-15 min w temp 220 stopni
- ciepłe ciastka posmarować lukrem



smacznego