Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Półkruchy spód na tartę wytrawną i słodką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1655081" data-attributes="member: 1024"><p>Żeby nie zakładać nowego tematu, dopiszę kolejne półkruche ciasto na tartę wytrawną, znalezione w książce &quot;Fit przepisy od baletnicy&quot;:</p><p><a href="https://www.taniaksiazka.pl/fit-przepisy-od-baletnicy-svetlana-ovsyankina-p-1320034.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAiA-P7xBRAvEiwAow-VafqcqPtvfEJqdPntYgAM1MIQEEVLe-FEPM0OtQt-YROWB1rmXJ6zAhoCUg0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds" target="_blank">https://www.taniaksiazka.pl/fit-przepisy-od...mp;gclsrc=aw.ds</a></p><p>Autorka prowadzi też blog na Facebooku:</p><p><a href="https://pl-pl.facebook.com/fitprzepisyodbaletnicy/" target="_blank">https://pl-pl.facebook.com/fitprzepisyodbaletnicy/</a></p><p></p><p>Nieznacznie je zmodyfikowałam, dając samą mąkę orkiszową pełnoziarnistą zamiast pół na pół orkiszową jasną i pełnoziarnistą pszenną, jak proponowała autorka.</p><p>Ciasto jest nieco odchudzone w porównaniu do klasycznego, przyjemnie się z nim pracuje, nie ma tendencji do opadania na brzegach i co najważniejsze, jest smaczne, kruche i chrupiące.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (i jeszcze troszkę do wałkowania)</p><p>50 g zimnego masła</p><p>70 g serka śmietankowego typu Philadelphia (dałam lidlową Goldessę naturalną, dobry będzie też naturalny serek Twój smak z Piątnicy)</p><p>szczypta soli</p><p>1 jajko </p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p></p><p>Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło starte na tarce o dużych oczkach, serek i jajko, zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić nim formę.</p><p>Autorka od razu nakładała nadzienie i piekła, ja swój spód schłodziłam w formie i zapiekałam dziesięć minut przed nałożeniem nadzienia.</p><p>Na zdjęciach kolejno jest surowy spód, podpieczony i gotowa tarta.</p><p></p><p>[ATTACH=full]98550[/ATTACH] [ATTACH=full]98551[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]98552[/ATTACH] [ATTACH=full]98553[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1655081, member: 1024"] Żeby nie zakładać nowego tematu, dopiszę kolejne półkruche ciasto na tartę wytrawną, znalezione w książce "Fit przepisy od baletnicy": [URL="https://www.taniaksiazka.pl/fit-przepisy-od-baletnicy-svetlana-ovsyankina-p-1320034.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&gclid=CjwKCAiA-P7xBRAvEiwAow-VafqcqPtvfEJqdPntYgAM1MIQEEVLe-FEPM0OtQt-YROWB1rmXJ6zAhoCUg0QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds"]https://www.taniaksiazka.pl/fit-przepisy-od...mp;gclsrc=aw.ds[/URL] Autorka prowadzi też blog na Facebooku: [URL="https://pl-pl.facebook.com/fitprzepisyodbaletnicy/"]https://pl-pl.facebook.com/fitprzepisyodbaletnicy/[/URL] Nieznacznie je zmodyfikowałam, dając samą mąkę orkiszową pełnoziarnistą zamiast pół na pół orkiszową jasną i pełnoziarnistą pszenną, jak proponowała autorka. Ciasto jest nieco odchudzone w porównaniu do klasycznego, przyjemnie się z nim pracuje, nie ma tendencji do opadania na brzegach i co najważniejsze, jest smaczne, kruche i chrupiące. Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (i jeszcze troszkę do wałkowania) 50 g zimnego masła 70 g serka śmietankowego typu Philadelphia (dałam lidlową Goldessę naturalną, dobry będzie też naturalny serek Twój smak z Piątnicy) szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, dodać masło starte na tarce o dużych oczkach, serek i jajko, zagnieść ciasto. Rozwałkować, wylepić nim formę. Autorka od razu nakładała nadzienie i piekła, ja swój spód schłodziłam w formie i zapiekałam dziesięć minut przed nałożeniem nadzienia. Na zdjęciach kolejno jest surowy spód, podpieczony i gotowa tarta. [ATTACH=full]98550[/ATTACH] [ATTACH=full]98551[/ATTACH] [ATTACH=full]98552[/ATTACH] [ATTACH=full]98553[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Półkruchy spód na tartę wytrawną i słodką
Top
Bottom