Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Półkruchy spód na tartę wytrawną i słodką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 867939" data-attributes="member: 1024"><p>Jeszcze jeden przepis na półkruchy spód do tarty. Dostałam go niedawno od znajomej, a ona spisała go z jakiegoś włoskiego programu telewizyjnego. Jest rewelacyjny, zwłaszcza do tart <strong>wytrawnych</strong>. Korzystałam już niego z powodzeniem kilkakrotnie. Nie można pominąć smalcu, który nadaje ciastu cudownej kruchości. </p><p>Składniki:</p><p>250 g mąki</p><p>120 g tłuszczu (masło + łyżka smalcu)</p><p>szczypta soli (lub ulubionej przyprawy warzywno- ziołowej)</p><p>1 jajko</p><p>1 żółtko</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>trochę zimnej wody - do zarobienia składników.</p><p>Po szybkim zagnieceniu, przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce.</p><p>Piekąc w mniejszej formie, część ciasta można wykorzystać na &quot;kratkę&quot; położoną na wierzchu nadzienia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 867939, member: 1024"] Jeszcze jeden przepis na półkruchy spód do tarty. Dostałam go niedawno od znajomej, a ona spisała go z jakiegoś włoskiego programu telewizyjnego. Jest rewelacyjny, zwłaszcza do tart [B]wytrawnych[/B]. Korzystałam już niego z powodzeniem kilkakrotnie. Nie można pominąć smalcu, który nadaje ciastu cudownej kruchości. Składniki: 250 g mąki 120 g tłuszczu (masło + łyżka smalcu) szczypta soli (lub ulubionej przyprawy warzywno- ziołowej) 1 jajko 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia trochę zimnej wody - do zarobienia składników. Po szybkim zagnieceniu, przed pieczeniem schłodzić ciasto w lodówce. Piekąc w mniejszej formie, część ciasta można wykorzystać na "kratkę" położoną na wierzchu nadzienia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Półkruchy spód na tartę wytrawną i słodką
Top
Bottom