Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Półmisek pełen sałatki śledziowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1510967" data-attributes="member: 10341"><p>Mam jeden numer mało znanego czasopisma sprzed lat, pod nazwą &quot;Swojskie jadło - wydanie specjalne&quot; - chyba krótko ukazujący się dwumiesięcznik, ale dostarczający ciekawych i smacznych przepisów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową. Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem wzbudzała entuzjazm biesiadników.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>- 1/2 kg solonych płatów śledziowych bez skóry </p><p>- łyżka grubo zmielonego pieprzu</p><p>- 3 ugotowane ziemniaki (brałam trochę większe niż średnie)</p><p>- 2 ugotowane buraki (jak wyżej)</p><p>- spory kiszony ogórek (wzięłam dość duży i musi być jędrny)</p><p>- cebula - wzięłam białą,, większą - może być zwykła byle nie poprzerastana łupinami)</p><p>- winne jabłko (lepiej większe)</p><p>- 2 łyżki soku z cytryny</p><p>- 2 jajka ugotowane na twardo</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p><strong></strong>- 3 łyżki gęstej śmietany</p><p>- 2 łyżki majonezu</p><p>- sól, pieprz</p><p>- łyżeczka soku z cytryny</p><p>- łyżka zielonego pieprzu z zalewy - kupuję w supermarketach albo delikatesach (polecam Almę) pod nazwą &quot;Greener pfeffer&quot; firma Carbonell - - oczywiście może być inny napis i firma - podałam to, co miałami </p><p></p><p>Śledzie można kupić na wagę lub na tackach. W obu przypadkach radzę spróbować i ewentualnie pomoczyć w wodzie lub mleku. Następnie śledzie myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, posypujemy pieprzem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. </p><p>Ziemniaki, buraki i ogórek kroimy w słupki, obraną cebulę i jabłko (ze skórką) w kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka grubiej siekamy, mieszamy z rozdrobnionymi warzywami i jabłkiem. </p><p>Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby układać warstwami śledzie i pozostałe składniki, polać sosem i delikatnie przemieszać. Można trzymać się oryginału, chociaż ja zazwyczaj mieszam lekko wszystkie ingrediencje, polewam sosem. jeszcze raz trochę mieszam, ozdabiam pozostawionymi specjalnie resztkami sosu i po ochłodzeniu w lodówce - podaję. W obu wersjach jest bardzo smaczna, pikantna i ....ozdobna. Doskonała jako składnik zimnego bufetu, albo przystawka przed obiadem. </p><p></p><p></p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1510967, member: 10341"] Mam jeden numer mało znanego czasopisma sprzed lat, pod nazwą "Swojskie jadło - wydanie specjalne" - chyba krótko ukazujący się dwumiesięcznik, ale dostarczający ciekawych i smacznych przepisów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę śledziową. Robiłam ją wielokrotnie i za każdym razem wzbudzała entuzjazm biesiadników. [B]Składniki[/B] - 1/2 kg solonych płatów śledziowych bez skóry - łyżka grubo zmielonego pieprzu - 3 ugotowane ziemniaki (brałam trochę większe niż średnie) - 2 ugotowane buraki (jak wyżej) - spory kiszony ogórek (wzięłam dość duży i musi być jędrny) - cebula - wzięłam białą,, większą - może być zwykła byle nie poprzerastana łupinami) - winne jabłko (lepiej większe) - 2 łyżki soku z cytryny - 2 jajka ugotowane na twardo [B]Sos [/B]- 3 łyżki gęstej śmietany - 2 łyżki majonezu - sól, pieprz - łyżeczka soku z cytryny - łyżka zielonego pieprzu z zalewy - kupuję w supermarketach albo delikatesach (polecam Almę) pod nazwą "Greener pfeffer" firma Carbonell - - oczywiście może być inny napis i firma - podałam to, co miałami Śledzie można kupić na wagę lub na tackach. W obu przypadkach radzę spróbować i ewentualnie pomoczyć w wodzie lub mleku. Następnie śledzie myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę, posypujemy pieprzem, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Ziemniaki, buraki i ogórek kroimy w słupki, obraną cebulę i jabłko (ze skórką) w kostkę, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Jajka grubiej siekamy, mieszamy z rozdrobnionymi warzywami i jabłkiem. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby układać warstwami śledzie i pozostałe składniki, polać sosem i delikatnie przemieszać. Można trzymać się oryginału, chociaż ja zazwyczaj mieszam lekko wszystkie ingrediencje, polewam sosem. jeszcze raz trochę mieszam, ozdabiam pozostawionymi specjalnie resztkami sosu i po ochłodzeniu w lodówce - podaję. W obu wersjach jest bardzo smaczna, pikantna i ....ozdobna. Doskonała jako składnik zimnego bufetu, albo przystawka przed obiadem. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Frakcja pływająca
Półmisek pełen sałatki śledziowej
Bottom