Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Polski sos śliwkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 746067" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Robiłam ten sos tylko raz, gdzieś około roku 2001, kiedy jeszcze ukazywał się dwumiesięcznik &quot;Smaki i aromaty&quot;, skąd zaczerpnęłam pomysł i po niewielkich zmianach przystąpiłam do pracy.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">2 kg dojrzałych pomidorów</span></p><p><span style="font-size: 26px">3 czerwone papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg śliwek węgierek</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 kg cebuli</span></p><p><span style="font-size: 26px">6 ząbków czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka octu ( u mnie ocet winny 6%)</span></p><p><span style="font-size: 26px">5 ziaren jałowca</span></p><p><span style="font-size: 26px">1-2 łyżki soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">4-5 łyżek cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka słodkiej mielonej papryki</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki chili</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 liście laurowe</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka gorczycy</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka mielonego cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z nasion i białych błon, miąższ posiekać w kostkę. Ze śliwek usunąć pestki, cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wszystkie warzywa wraz ze śliwkami włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na dno kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Dość często mieszać.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Gdzy warzywa i śliwki zmiękną, zmiksować je np. w malakserze i przetrzeć przez druciane sito. Przecier włożyć do garnka z grubym dnem, wlać ocet i dodać wszystkie przyprawy. Smażyć na małym ogniu przez 30 minut. Należy często mieszać , bo posłodzony już sos lubi sie przypalać. Sprawdzić, czy ma dostatecznie słodko-kwaśny smak i ewentualnie doprawić przyprawami.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Jeszcze raz sos miksujemy, żeby uzyskać aksamitną gładkość i odpowiednią gęstość. Powinien mieć konsystencję keczupu. Sos wlewać do małych słoików, zakręcać nakrętkami i pasteryzować przez 20 minut.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Nie pamiętam ile słoiczków wyszło mi z tej porcji, ponieważ sama wszystkich bym nie zużyła, większość tych przetworów rozdałam. Smakował wszystkim.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 746067, member: 10341"] [SIZE=10]Robiłam ten sos tylko raz, gdzieś około roku 2001, kiedy jeszcze ukazywał się dwumiesięcznik "Smaki i aromaty", skąd zaczerpnęłam pomysł i po niewielkich zmianach przystąpiłam do pracy. [B]Składniki[/B] 2 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 kg śliwek węgierek 1/2 kg cebuli 6 ząbków czosnku szklanka octu ( u mnie ocet winny 6%) 5 ziaren jałowca 1-2 łyżki soli 4-5 łyżek cukru łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki chili 2 liście laurowe łyżeczka gorczycy łyżeczka mielonego cynamonu Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z nasion i białych błon, miąższ posiekać w kostkę. Ze śliwek usunąć pestki, cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Wszystkie warzywa wraz ze śliwkami włożyć do żaroodpornego naczynia, wlać na dno kilka łyżek wody i wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Dość często mieszać. Gdzy warzywa i śliwki zmiękną, zmiksować je np. w malakserze i przetrzeć przez druciane sito. Przecier włożyć do garnka z grubym dnem, wlać ocet i dodać wszystkie przyprawy. Smażyć na małym ogniu przez 30 minut. Należy często mieszać , bo posłodzony już sos lubi sie przypalać. Sprawdzić, czy ma dostatecznie słodko-kwaśny smak i ewentualnie doprawić przyprawami. Jeszcze raz sos miksujemy, żeby uzyskać aksamitną gładkość i odpowiednią gęstość. Powinien mieć konsystencję keczupu. Sos wlewać do małych słoików, zakręcać nakrętkami i pasteryzować przez 20 minut. Nie pamiętam ile słoiczków wyszło mi z tej porcji, ponieważ sama wszystkich bym nie zużyła, większość tych przetworów rozdałam. Smakował wszystkim. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Polski sos śliwkowy
Top
Bottom