Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pomarańcze w czekoladzie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 838013" data-attributes="member: 10341"><p>Znalazłam ten przepis w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot;, póżniej go zgubiłam i dzisiaj szczęśliwym trafem znów się odnalazł. Ponieważ robiony jest tylko z jednej pomarańczy, a resztę składników prawie wszyscy mamy w domu, łącznie z czekoladą, więc po krótkim czasie deser był gotowy, a ja teraz wpisuję przepis pogryzając słodkie plasterki pomarańczy z czekoladą.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>3/4 szklanki cukru</p><p>3/4 szklanki wody</p><p>1 kształtna pomarańcza o dość cienkiej skórce, pokrojona na plastry</p><p>1 tabliczka gorzkiej czekolady</p><p>1/2 łyżeczki oleju roślinnego (niekoniecznie)</p><p></p><p>Pomarańcze dokładnie szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy na plastry, usuwając pestki. Z cukru i wody gotujemy syrop. Wrzucamy plastry pomarańczy i gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż plastry będą szkliste. Wyjmujemy i na pergaminie osuszamy w piekarniku. Nie mogą wyschnąć na wiór, muszą pozostać soczyste. </p><p>Czekoladę rozkruszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można dodać pół łyżeczki oleju, wtedy czekolada będzie idealnie gładka, ale nie zastygnie idealnie (będzie się lepiła). Ja opuściłam olej. Plastry pomarańczy zanurzamy do połowy w czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia.</p><p>Zrobienie tego deseru z jednej pomarańczy mija się z celem, bo ja już prawie kończę te doskonałe plasterki i nie mogę przestać. One uzależniają. Na drugi raz zrobię więcej i schowam, tak jak ten przepis, żebym ich nie znalazła za szybko. Polecam, są wyborne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 838013, member: 10341"] Znalazłam ten przepis w miesięczniku "Kuchnia", póżniej go zgubiłam i dzisiaj szczęśliwym trafem znów się odnalazł. Ponieważ robiony jest tylko z jednej pomarańczy, a resztę składników prawie wszyscy mamy w domu, łącznie z czekoladą, więc po krótkim czasie deser był gotowy, a ja teraz wpisuję przepis pogryzając słodkie plasterki pomarańczy z czekoladą. [B]Składniki[/B] 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki wody 1 kształtna pomarańcza o dość cienkiej skórce, pokrojona na plastry 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki oleju roślinnego (niekoniecznie) Pomarańcze dokładnie szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy na plastry, usuwając pestki. Z cukru i wody gotujemy syrop. Wrzucamy plastry pomarańczy i gotujemy na niewielkim ogniu tak długo, aż plastry będą szkliste. Wyjmujemy i na pergaminie osuszamy w piekarniku. Nie mogą wyschnąć na wiór, muszą pozostać soczyste. Czekoladę rozkruszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można dodać pół łyżeczki oleju, wtedy czekolada będzie idealnie gładka, ale nie zastygnie idealnie (będzie się lepiła). Ja opuściłam olej. Plastry pomarańczy zanurzamy do połowy w czekoladzie i pozostawiamy do zastygnięcia. Zrobienie tego deseru z jednej pomarańczy mija się z celem, bo ja już prawie kończę te doskonałe plasterki i nie mogę przestać. One uzależniają. Na drugi raz zrobię więcej i schowam, tak jak ten przepis, żebym ich nie znalazła za szybko. Polecam, są wyborne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pomarańcze w czekoladzie
Bottom