Przepis znalazłam w Burdzie - Agencja Muza. Pomarańczy jest teraz pełno, są niedrogie, jogurt kosztuje niewiele, a ile przyjemności dla podniebienia. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
8 pomarańcz
2 kieliszki likieru pomarańczowego
1 kubek chudego jogurtu (ja brałam naturalny 400 g Danona o kremowej konsystencji)
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 torebki płatków migdałowych
Pomarańcze obieramy grubo ostrym nożem, także z białej skórki. Wykrawamy trójkąciki miąższu spomiędzy białych osłonek i rozkładamy do 4 deserowych pucharków. Skrapiamy je likierem pomarańczowym i odstawiamy na 10 minut. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i polewamy pomarańcze. Posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i podajemy z biszkopcikami. Sos jogurtowy można też wymieszać z ciemnym cukrem. Robiłam obie wersje i ja wolę tę z ciemnym cukrem. Chociaż obie są smaczne, można wybierać.
Składniki
8 pomarańcz
2 kieliszki likieru pomarańczowego
1 kubek chudego jogurtu (ja brałam naturalny 400 g Danona o kremowej konsystencji)
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 torebki płatków migdałowych
Pomarańcze obieramy grubo ostrym nożem, także z białej skórki. Wykrawamy trójkąciki miąższu spomiędzy białych osłonek i rozkładamy do 4 deserowych pucharków. Skrapiamy je likierem pomarańczowym i odstawiamy na 10 minut. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i polewamy pomarańcze. Posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i podajemy z biszkopcikami. Sos jogurtowy można też wymieszać z ciemnym cukrem. Robiłam obie wersje i ja wolę tę z ciemnym cukrem. Chociaż obie są smaczne, można wybierać.