Pomarańcze z sosem jogurtowym

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
Przepis znalazłam w Burdzie - Agencja Muza. Pomarańczy jest teraz pełno, są niedrogie, jogurt kosztuje niewiele, a ile przyjemności dla podniebienia. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
8 pomarańcz
2 kieliszki likieru pomarańczowego
1 kubek chudego jogurtu (ja brałam naturalny 400 g Danona o kremowej konsystencji)
2 czubate łyżki cukru pudru
1/2 torebki płatków migdałowych

Pomarańcze obieramy grubo ostrym nożem, także z białej skórki. Wykrawamy trójkąciki miąższu spomiędzy białych osłonek i rozkładamy do 4 deserowych pucharków. Skrapiamy je likierem pomarańczowym i odstawiamy na 10 minut. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i polewamy pomarańcze. Posypujemy lekko uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i podajemy z biszkopcikami. Sos jogurtowy można też wymieszać z ciemnym cukrem. Robiłam obie wersje i ja wolę tę z ciemnym cukrem. Chociaż obie są smaczne, można wybierać.
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
799
0
0
w kuchni mam kilka pomarańczy
i leżą tak sobie od kilku dni
chyba nikt nie ma na nie ochoty
muszę zrobic eksperyment
i wykorzystac je do takiego deseru
zawsze to coś innego niż owocowa sałatka
często robię coś podobnego - tyle że warstwowo - owoce, jogurt bałkański z pudrem i pokruszone ciasteczka
ale z alkoholem nie próbowałam
pewnie pyszne będzie
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy