Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pomarańczowe bułeczki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 916449" data-attributes="member: 4258"><p>Zainspirowałam się przepisem Lavender Dream z <a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=16798#post16798" target="_blank"><strong>Izbuszki </strong></a></p><p></p><p>[ATTACH=full]47325[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki na 8 bułeczek</strong></p><p></p><p><strong><em>Ciasto: </em></strong></p><p></p><p>* 3/4 szklanki wody</p><p>* 2 łyżki masła</p><p>* 2 szklanki mąki ( z maleńką górką)</p><p>* 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy </p><p>* 2 - 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy</p><p>* 2 łyżki śmietany kremówki</p><p>* 2 łyżki cukru</p><p>* 1/2 łyżeczki soli</p><p>* 7 g drożdży instant </p><p></p><p><strong><em> Glazura: </em></strong></p><p></p><p>* 80 - 100 g masła (bardzo miękkie, takie na wpół rozpuszczone)</p><p>* 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy</p><p>* ok. 1/2 szklanki cukru brązowego</p><p></p><p>Do bułeczek użyłam <strong>powideł śliwkowych</strong> jako nadzienia</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Wszystkie składniki ciasta wkładamy do maszyny, zgodnie z instrukcją. U mnie najpierw mokre i na wierzch suche składniki. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta ( u mnie 1h50 min, ale wyjęłam ciasto wcześniej, bo było już pięknie wyrośnięte.)</p><p>Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 równych części. </p><p>Skórkę otartą z pomarańczy mieszamy razem z cukrem.</p><p>Przygotowujemy formę o śr. 25-26 cm (u mnie była 26cm-góra), smarujemy cieniutko masłem od glazury</p><p>Formujemy okrągłe bułeczki (ja przed formowaniem, włożyłam po 1 łyżeczce powideł). Każdą bułeczkę smarujemy całą, bardzo miękkim masłem i następnie obtaczamy w mieszance cukru i skórki pomarańczowej.</p><p>Układamy w foremce: 1 bułeczka centralnie i 7 wokół.</p><p>Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez ok. 35 minut</p><p></p><p>[ATTACH=full]47326[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]47327[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 916449, member: 4258"] Zainspirowałam się przepisem Lavender Dream z [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=16798#post16798"][B]Izbuszki [/B][/URL] [ATTACH=full]47325[/ATTACH] [B]Składniki na 8 bułeczek[/B] [B][I]Ciasto: [/I][/B] * 3/4 szklanki wody * 2 łyżki masła * 2 szklanki mąki ( z maleńką górką) * 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy * 2 - 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy * 2 łyżki śmietany kremówki * 2 łyżki cukru * 1/2 łyżeczki soli * 7 g drożdży instant [B][I] Glazura: [/I][/B] * 80 - 100 g masła (bardzo miękkie, takie na wpół rozpuszczone) * 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy * ok. 1/2 szklanki cukru brązowego Do bułeczek użyłam [B]powideł śliwkowych[/B] jako nadzienia [B]Wykonanie:[/B] Wszystkie składniki ciasta wkładamy do maszyny, zgodnie z instrukcją. U mnie najpierw mokre i na wierzch suche składniki. Nastawiamy program do wyrabiania i wyrastania ciasta ( u mnie 1h50 min, ale wyjęłam ciasto wcześniej, bo było już pięknie wyrośnięte.) Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 8 równych części. Skórkę otartą z pomarańczy mieszamy razem z cukrem. Przygotowujemy formę o śr. 25-26 cm (u mnie była 26cm-góra), smarujemy cieniutko masłem od glazury Formujemy okrągłe bułeczki (ja przed formowaniem, włożyłam po 1 łyżeczce powideł). Każdą bułeczkę smarujemy całą, bardzo miękkim masłem i następnie obtaczamy w mieszance cukru i skórki pomarańczowej. Układamy w foremce: 1 bułeczka centralnie i 7 wokół. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni przez ok. 35 minut [ATTACH=full]47326[/ATTACH] [ATTACH=full]47327[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pomarańczowe bułeczki
Top
Bottom